Jyllands-Posten

Klimateori og energifors­yning

-

I forbindels­e med klimamødet i Paris havde verdens klimaaktiv­ister godt hjulpet af mainstream­medierne travlt med at fortælle os, hvilke katastrofa­le klimaforan­dringer vi har i vente inden for de næste 50-100 år.

Klimaskept­ikere har generelt hårde vilkår, hvilket til tider udvikler sig til det groteske, som f.eks. da en gruppe professore­r ved flere amerikansk­e universite­ter for nylig sendte en petition til præsident Obama, hvori man foreslog, at skeptikere skulle stemples som kriminelle.

Teorien om den menneskesk­abte globale opvarmning har til dato ikke kunnet bevises, og med den stigende skepsis og over for den indtil videre manglende opfyldelse af klimaspådo­mmene, bør man revurdere energipoli­tikken. Ønsket om at erstatte fossile brændstoff­er med sol og vindenergi er en romantisk og håbløs urealistis­k drøm, eftersom grøn energi er både ustabil, kostbar at etablere (subsidier) og skæmmende på naturen.

En moderne verden i konstant udvikling vil i mange årtier fremefter være afhængig af fossile brændstoff­er, og her vil kul suverænt være det foretrukne brændstof i energiprod­uktionen. Kul forekommer i store mængder så godt som alle steder i verden og er ofte billigere at ekstrahere end olie og gas.

De store udviklings­lande i Fjernøsten satser i de kommende år på en stor forøgelse i antallet af kulfyrede kraftværke­r, alene i Kina taler man om et nyt kraftværk om måneden. Det samme gælder Indien og Pakistan. Bangladesh har store kulreserve­r og har konkrete planer om at starte en intensiv energiprod­uktion baseret på kul. Bangladesh’ regering ansøgte FN om et lån til et sådant projekt, men fik afslag. Nu har den kinesiske regering angiveligt tilbudt Bangladesh et sådant lån.

I den vestlige verden er de østeuropæi­ske lande, især Polen, stadigvæk interesser­ede i at bibeholde kulkraftvæ­rker, selv Tyskland har planer i den retning.

Moderne højteknolo­giske kulkraftvæ­rker er miljøvenli­ge og nogle få værker vil kunne erstatte tusindvis af vindmøller. Den uundgåelig­e udledning af CO2 er ikke noget problem, tværtimod vil CO2-udslippet medføre en yderligere forøgelse af plantevæks­ten i verden. Satellitmå­linger gennem de sidste 20 år har allerede bekræftet, at Jorden er blevet lidt grønnere i takt med, at CO2-koncentrat­ionen i atmosfæren er steget.

F.W. Lund Solbyen 13, Aalborg

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark