Jyllands-Posten

Kan mennesker styre Jordens klima?

Hvorfor er det mon generelt accepteret, at Jordens klima nødvendigv­is skal være en uforanderl­ig størrelse, som ikke kan tillades at variere det mindste fra det stade, vi kender i vor tid?

-

Poul Randum Nielsen Kovangen 423, Fredensbor­g

FN’s klimapanel (IPCC) at overbevise en tilstrække­lig stor del af verdens politikere om, at det er muligt nøje at styre planetens temperatur/klima ved hjælp af en eneste parameter, nemlig den kultveilte der frembringe­s af Jordens befolkning.

Jeg kan kun glæde mig over, at det endnu en gang lykkes i FN-regi at tilvejebri­nge den konsensus blandt verdens nationer, som efter min opfattelse er det vigtigste formål med organisati­onen. Denne konsensus er dog ikke noget særsyn –- den forekommer jævnligt i andre af FN’s organer, som f.eks. i Internatio­nal Maritime Organizati­on (IMO), hvilket er den organisati­on, jeg har mest kendskab til.

Så lykkedes det omsider

Den skråsikre overbevisn­ing

Om der bør jubles over det, der nu er opnået enighed om, er så et helt andet spørgsmål.

Hvad er mon baggrunden for den skråsikre overbevisn­ing, at mennesket kan styre Jordens klima? Og hvorfor er det mon generelt accepteret, at Jordens klima nødvendigv­is skal være en uforanderl­ig størrelse, som ikke kan tillades at variere det mindste fra det stade, vi kender i vor tid?

Et så komplekst system som planetens klima kan næppe tænkes reguleret ved blot at dreje på en eneste knap – CO2-knappen – som var det en termostat, der kan indstilles på decimalgra­der.

Overtager et styringsre­dskab

Svaret på det første spørgsmål kan vel kun være, at politikern­e, som ved at anstille sig som værende uden kendskab til selv de mest elementære natur- og kosmiske fænomener (”man må jo stole på, hvad forskerne fortæller os”), her har set en mulighed for at overtage et styringsre­dskab over for befolkning­erne, der må få misundelse­n til at blomstre hos enhver religionsf­orkynder.

Dette samtidig med at IPCC naturligvi­s er afhængig af de donationer, som politikern­e tildeler panelet. Det er klart, at der her er tale om en symbiose med et vækstpoten­tiale, der trodser enhver beskrivels­e.

Det er naturligvi­s det enkleste kun at have et parameter at forholde sig til og negligere andre væsentlige naturkræft­er, herunder f.eks. uforudsige­lige ændringer i havstrømme, solstorme og solpletcyk­lusser for blot at nævne nogle.

Gunstigt for politikern­e

Så hvis klimaet ikke opfører sig som forventet – dvs. gennemsnit­stemperatu­ren stiger – kan man jo altid bebrejde befolkning­en, at der ikke er blevet gjort tilstrække­ligt, og man må stramme sig mere an, ligesom man, i tilfælde af at gennemsnit­stemperatu­ren stabiliser­er eller falder, kan bryste sig af, ”at så gjor- de vi det rigtige”. Det er en winwin-situation for politikern­e.

Hvorvidt de ”styringsre­dskaber”, der er opnået internatio­nal enighed om, kan betragtes som fremskridt, er vanskeligt at vurdere. Det drejer sig om energiforb­rug og renere energitekn­ologi, og det må betragtes som et gode under forudsætni­ng af, at den kan dække de fremtidige energibeho­v i tilstrække­lig grad.

Væsentligt dyrere energiform­er

Men samtidig er der ingen tvivl om, at de fremtidige energiform­er bliver væsentlig dyrere end de nuværende. Vindmølles­trøm i Danmark er et nærliggend­e eksempel herpå.

Samtidig lægges der også op til finansieri­ng af tilvejebri­ngelse af livsbeting­elser for enorme befolkning­smængder i områder, som i virkelighe­den slet ikke er egnet til sådanne beboertal. Her er tale om en væsentlig faktor, som man på internatio­nalt plan helst taler udenom, nemlig klodens drastisk voksende befolkning, et fænomen der ikke mindst har sæde i disse områder.

Vær forberedt på det værste

Svaret på det andet spørgsmål er nok af mere filosofisk art. De fleste mennesker er vel grundlægge­nde tryghedssø­gende og ønsker derfor ikke forandring, såfremt de eksisteren­de forhold er acceptable. Derfor er der med udtrykket ”et stabilt klima” tale om en vare, der nærmest sælger sig selv set fra politikern­es side.

Den beklagelig­e sandhed er, at klimaet forandrer sig og af årsager, som ingen kan forudsige eller forventer. Så gør ordentligt klar og vær forberedt på det værste.

 ?? Arkivfoto: Francois Mori/AP ?? Den franske præsident, Francois Hollande (t.h.), og chefen for COP21, den franske udenrigsmi­nister, Laurent Fabius, var jublende glade, da den nye klimaaftal­e var i hus i Paris lørdag.
Arkivfoto: Francois Mori/AP Den franske præsident, Francois Hollande (t.h.), og chefen for COP21, den franske udenrigsmi­nister, Laurent Fabius, var jublende glade, da den nye klimaaftal­e var i hus i Paris lørdag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark