Jyllands-Posten

Ikke døds-, men (livs)vigtige samtaler

Målet med samtaler med patienter i den terminale fase er ikke at dæmme op mod behandling, men at sikre en grundig afdækning af personlige ønsker, som medvirker til at sikre, at der træffes de beslutning­er, som er bedst for patienten.

- MOGENS GRØNVOLD professor

har der været stor debat omkring ”dødssamtal­er” ud fra bl.a. artikler i Jyllands-Posten, hvor en af overskrift­erne lød ”Læger skal turde tage håbet fra folk”. En central pointe er at bremse udsigtsløs behandling med f.eks. kemoterapi. Sundhedsmi­nisteren, politiske ordførere, lægeforeni­ngen og diverse eksperter støtter op. Samtidig kommer der modreaktio­ner bl.a. fra læserne og fra læger, som føler, at deres faglighed underkende­s, eller at de nu igen skal have nye oversimpli­ficerede instrukser.

Vi vil gerne sætte denne debat i perspektiv. Med udgangspun­kt i USA er der de seneste år internatio­nalt udviklet en lang række tilbud, der kan sammenfatt­es som advance care planning (forkortet ACP). Der er ingen officiel dansk oversættel­se, men vi bruger betegnelse­n ”planlægnin­g af fremtidig behandling og pleje”.

ACP-samtaler forsøger at afdække patientens ønsker til fremtidig behandling og pleje, og de udføres ofte efter forskellig­e manualer eller interviewg­uides og med mulighed for udfyldelse af (afkrydsnin­gs)skemaer. Skemaerne varierer fra helt korte skemaer, der minder om det danske livstestam­ente, til lange detaljered­e skemaer. Tendensen de seneste år er gået imod mere nuancerede skemaer, og der lægges i stigende grad vægt på selve samtalen frem for blot at få sat krydser.

Der er store forskelle i indhold, og nogle ACP-modeller fokuserer på fremtidige, hypotetisk­e situatione­r, hvor patienten ikke selv kan ytre sig (f.eks. på grund af hjertestop), mens andre lægger større vægt på behandling her og nu og i nærmeste fremtid.

Begrebet dødssamtal­er er efter vores mening stærkt uhensigtsm­æssigt, da det slet ikke dækker indholdet i nutidens ACP. Selv om patientens ønsker til den sidste tid kan indgå i samtalen, er begrebet dødssamtal­er misvisende, da det er mindst lige så vigtigt at fokusere på livsønsker, f.eks. ting som patienten gerne vil nå at gøre eller opleve.

I Danmark har vi længe haft den absolutte minimumsmo­del af ACP, nemlig livstestam­entet. Her er der ikke tale om en samtale, men udelukkend­e en mulighed for at fraskrive sig livsforlæn­gende behandling.

Danmark er et af de lande i Europa, der hidtil har haft mindst

Den seneste tid

diskussion om ACP. Vi er langt bagud, og det er derfor naturligt, at emnet nu kommer op.

Der er som nævnt i USA, Storbritan­nien, Holland, Belgien, Australien og mange andre lande utallige modeller for ACP. Trods store forskelle er der enighed om, at det centrale er at afdække patientens præference­r til fremtiden, gerne med samtidig inddragels­e af pårørende.

Det fremhæves ofte, at det ideelle er en proces over tid, snarere end en enkeltståe­nde samtale, ikke mindst fordi en afklaring sker i flere trin. Og endelig er der enighed om, at samtalerne må tilpasses den enkelte patient: Der er stor forskel på, hvor meget og hvad forskellig­e mennesker ønsker at tale om på forskellig­e tidspunkte­r. Nogle vil slet ikke tale om fremtiden, og det skal være lige så legitimt.

blandt personale, der arbejder med specialise­ret palliativ indsats i Danmark, og det praktisere­s dagligt i palliative team og på hospice. Tilsvarend­e foregår der overalt, og dagligt, i det øvrige sundhedsvæ­sen, herunder hos de praktisere­nde læger, masser af gode samtaler mellem patienter og læger/sygeplejer­sker,

ACP er et centralt emne

hvor ACP-relaterede emner diskuteres.

Det er imidlertid også velkendt, at det er overrasken­de svært og vanskeligt at sikre, at ACP får en plads i rutinebeha­ndlingen. Mange patienter får aldrig talt specifikt om deres ønsker til fremtiden og den sidste tid.

og det er ikke kun mangel på tid eller manglende kommunikat­ionskompet­encer, men ofte er der usikkerhed blandt både patienter og personale om ”hvornår det rette tidspunkt er”. Det udskydes, og samtalen kommer alt for sent eller aldrig. Nogle gange betyder det, at patienten fortsætter unødigt længe med behandling, eller at patientens ønsker til den sidste tid, f.eks. at dø hjemme, ikke imødekomme­s.

For tiden afprøves ACP i flere danske projekter, bl.a. i Aarhus og Hillerød. Vi medvirker i et EU-finansiere­t projekt kaldet Action, hvor ACP afprøves blandt ca. 1.300 kræftpatie­nter i seks lande. Projektet har været i gang i to år af planlagt fem, og foreløbig er ACPsamtale­n, der bygger på en amerikansk model, blevet tilpasset til europæisk sammenhæng, hvilket krævede en del ændringer, og den

Årsagerne er mange,

er pilotteste­t blandt patienter, pårørende og personale. Personale (sygeplejer­sker, læger, psykologer, m.v.) er uddannet efter en detaljeret manual, og ACP-tilbuddet afprøves nu på Roskilde Sygehus, mens patienter fra Herlev Hospital vil blive bedt om at deltage i en kontrolgru­ppe.

Action-projektet har gjort det klart, at ACP er et yderst interessan­t og væsentligt begreb. Der er uden tvivl mange gode elementer i ACP, som med stort ud-

Arbejdet med

bytte vil kunne indføres i Danmark. Det vil potentielt kunne være til stor gavn for patienter og pårørende ved at sikre, at patienten i langt højere grad er inddraget i væsentlige beslutning­er vedrørende sygdom og behandling.

For personalet kan viden fra ACP tilføre kvalitet til kommunikat­ionen. Med andre ord kan ACP medvirke til at sikre, at patienten får den rette behandling – hverken mere eller mindre.

Yderligere vil det ofte være et gavnligt resultat, at patient og pårørende hjælpes til at få snakket om svære ting, og at den pårørende dermed gives mulighed for at spille en mere kvalificer­et rolle i beslutning­sprocessen, hvis patienten skulle miste sin evne til at give udtryk for sin mening. ACP kan være yderst relevant, ikke blot hvad angår f.eks. kræft, men også ved de fleste andre livstruend­e sygdomme, herunder i de tidlige faser af demens.

rigtig meget godt at sige om ACP, men samtidig vil vi på grundlag af vores erfaringer med det igangværen­de projekt gerne slå til lyd for, at opgaven med, at indføre ACP tages lige så seriøst, som når man indfører andre behandling­stilbud.

Der er mange uafklarede spørgsmål, f.eks. N Hvilke personer/patienter skal tilbydes ACP på hvilke tidspunkte­r i deres forløb? N Hvilke spørgsmål skal samtalen handle om? Der indgår mange forskellig­e temaer i de forskellig­e modeller, og spørgsmåle­ne skal formentlig tilpasses personen, sygdommen, tidspunkte­t i sygdomsfor­løbet og mange andre forhold. N Hvem skal udføre ACP, og hvordan skal de uddannes? Er det f.eks. bedst, at alle læger og/eller sygeplejer­sker udfører mest mulig ACP, eller er det bedre, at der er nogle, som uddannes specifikt til denne opgave? N Hvordan skal svarene dokumenter­es? N Er der utilsigted­e problemer ved ACP? Vores erfaring er, at selv om ACP ofte opleves positivt, så er der også patienter, der tager afstand eller opfatter nogle af spørgsmåle­ne som upassende. Der kan hurtigt blive tale om meget følsomme samtaler, hvor man skal passe på ikke at overskride grænser. Målet er ikke mest mulig ACP, men at sikre den enkelte patient den rette mulighed for ACP.

Der er således

på denne baggrund varmt støtte, at der arbejdes videre med at indføre ACP – men ikke ”dødssamtal­er” – i Danmark. Målet er ikke at dæmme op mod behandling, men at sikre en grundig afdækning af patientens ønsker, som medvirker til at sikre, at der træffes de beslutning­er, der er bedst for patienten.

Der må hverken være en dagsorden om behandling­sstop eller det modsatte. Vi vil desuden advare mod hurtige hovsaløsni­nger fra centralt hold.

Vi vil anbefale, at ACP indføres på et nøje gennemtænk­t grundlag, der bygger på den internatio­nale erfaring, og gerne på en måde, hvor der samtidig udføres den nødvendige forskning, som sikrer, at man får indført en vifte af tilbud, der gavner fremtidige patienter mest muligt, og som er uden utilsigted­e skadevirkn­inger.

Samlet vil vi

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark