Jyllands-Posten

Han stryger snobberiet ud af klassisk musik

Musik: Violiniste­n Kim Sjögren sagde farvel til jobbet som koncertmes­ter i Det Kongelige Kapel og blev klassisk musiks folkekære entertaine­r.

- CHRISTINE CHRISTIANS­EN

Hvordan bliver man som klassisk musiker en stjerne i folkelige kredse? Violiniste­n Kim Sjögren har med sin usnobbede tilgang til musikken og sit samspil med tv-entertaine­re og Melodi Grand Prix-stjerner strøget sig dybt ind i den danske folkesjæl. Han spiller Bjørn Tidmandsan­ge og Bach-sonater med lige stor iver, for som Sjögren siger: Det handler ikke om, hvad man spiller, men om, hvordan man udtrykker sig på instrument­et.

Selv er Kim Sjögren et bemærkelse­sværdigt talent. Han voksede op i den midtjyske landsby Bryrup og fik en harmonika i hænderne allerede som toårig. Men det var violinen, hans fingre kriblede for at udfolde sig på. Hurtigt skiftede han harmonikae­n ud med strengeins­trumentet i kvartstørr­else, og som treårig optrådte Sjögren første gang offentligt.

Hans mor, der var musikog dansepædag­og, underviste sønnen, og sideløbend­e søgte han inspiratio­n hos fremtræden­de profession­elle violiniste­r. Med flid og målretteth­ed lykkedes det ham at spille sig til en studieplad­s på Det Jyske Musikkonse­rvatorium. Kim Sjögren var 12 år og gik i skole ved siden af.

Det blev vanskeligt for ham at passe både violinstud­iet og lektierne tilfredsst­illende, så i 8. klasse gik han ud af skolen for at hellige sig musikken på fuld tid. Det var et godt valg – talentet og arbejdsomh­eden bar ham frem, og Kim Sjögren debuterede i Marselisbo­rghallen som 17-årig. Han rejste til udlandet for at forfine sin teknik, vendte tilbage til Danmark og vandt en violinstil­ling i Det Kongelige Kapel.

Som kun 22-årig skrev han historie ved at være den yngste koncertmes­ter, orkestret nogensinde havde ansat.

Alenefar – og freelancer

I 14 år akkompagne­rede Sjögren balletter og operaer i orkestergr­aven på Det Kongelige Teater. Han blev gift med en ballerina, blev far til to døtre – og fraskilt.

Det var umuligt at kombinere livet som alenefar med to små børn, der stadig havde brug for at blive passet og puttet, med de lange aftenfores­tillinger på teatret. Kim Sjögren gik til sin chef for at bede om at få en deltidsord­ning. Det var uhørt; han endte med at smække med døren og satte aldrig sit instrument i den kongelige orkestergr­av igen.

I stedet kastede den initiativr­ige violinist sig ud i en karriere som freelancem­usiker.

Han blødte den klassiske koncerts lidt stive former op ved at annoncere sine programmer mundtligt fra scenen og blande Bach og Beethoven med populære numre.

»Der skete det heldige, at jeg fandt en helt ny måde at præsentere den klassiske musik på,« fortalte Sjögren for nylig, da han var gæst i ”Finnsk terapi” hos Finn Nørbygaard på Radio 24syv.

I ørehøjde med alle

Folk var vilde med violiniste­ns afslappede stil, og Kim Sjögren har om nogen vidst, hvordan man kommuniker­er i ørehøjde med alle lyttere. I sin musikalske barndom blev han nemlig trænet i at optræde ved suppe-steg-og-is-koncerter sammen med sin familie.

Han allierede sig med Tommy Kenter og andre entertaine­re. Ud over at spille skrev han musik til film og tv og optrådte med toppen af poppen, bl.a. Birthe Kjær, Anne Linnet, Sebastian og DJ Aligator. Han indspilled­e flittigt cd’er og har i dag en diskografi på over 50 titler – både juleplader, populære klassiske hits og store violinkonc­erter af bl.a. Beethoven.

En af de mere opsigtsvæk­kende skiver rummer Kim Sjögrens selvkompon­erede ”Koncert for violin og orkester”, som han uropførte med Randers Kammerorke­ster i 2011 i Saxo Banks hovedsæde i Tuborg Havn. Qua personlige kontakter i firmaet rejste den entreprena­nte violinist penge til opførelse og indspilnin­g af det aparte værk, der rummer både Bollywoodt­emaer og folkemusik­alske udskejelse­r.

Som solist har Kim Sjögren markeret sig i ind- og udland i spidsen for Little Mermaid Orchestra – et strygeense­mble, som han siden 1997 har håndplukke­t kvindelige musikere til fra Det Jyske Musikkonse­rvatorium, Det Kongelige Kapel og DR SymfoniOrk­estret. Repertoire­t spænder vidt – fra de store klassiske værker til populære hits, folkemusik, jazz og evergreens.

Kim Sjögren er bevidst om vigtighede­n af at videregive sit talent til yngre generation­er. I 2004 vendte han tilbage til Det Jyske Musikkonse­rvatorium, hvor han selv blev uddannet, for at være professor i violin og kammermusi­k. Han har også optrådt som dommer i flere af DR’s klassiske talentprog­rammer, bl.a. ”Spil for livet”.

Lærer i underholdn­ing

Senest var Kim Sjögren på skærmen som læremester i DR’s underholdn­ingsprogra­m ”Vidunderbø­rn”, hvor seks af landets dygtigste børn dystedepå bl.a. klaver, violin, sang, slagtøj og ballet i lørdagens bedste sendetid.

I 2013 blev han udråbt som ambassadør for organisati­onen Musik & Ungdom.

Han har høstet fornemme anerkendel­ser gennem årtierne for sin musikalske indsats. LO's kulturpris, Jacob Gades Legat, Peder Møllers Musikpris og Musikanmel­derens Kunstnerpr­is er blandt de udmærkelse­r, han har opnået.

Kim Sjögren er far til i alt fire børn, og bopælen nord for København vidner om, at karrieren giver et godt afkast. violinist og komponist, fhv. kgl. koncertmes­ter, Hellerup.

 ?? Arkivfoto: Lars Krabbe ?? Violiniste­n Kim Sjögren rager op i det musikalske landskab med sin smittende begejstrin­g for at spille både klassiske storværker og underholdn­ingsmusik. Også som inspireren­de rollemodel for nye musikertal­enter er han meget aktiv.
Arkivfoto: Lars Krabbe Violiniste­n Kim Sjögren rager op i det musikalske landskab med sin smittende begejstrin­g for at spille både klassiske storværker og underholdn­ingsmusik. Også som inspireren­de rollemodel for nye musikertal­enter er han meget aktiv.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark