Jyllands-Posten

OECD’s dystre prognoser er ubrugelige i vækstdebat­ten

Overvisman­d Hans Jørgen Whitta-Jacobsen langede forleden hårdt ud efter OECD’s vækstprogn­ose for dansk økonomi. Og han har ganske ret. Forudsætni­ngerne er nemlig helt skæve.

-

Tænketanke­n Cepos holdt den 10. december sin årlige vækstkonfe­rence. En af talerne, den nuværende overvisman­d Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, blev undervejs spurgt til, at Danmark ifølge OECD’s lange fremskrivn­inger har udsigt til den sjette laveste vækst ud af 34 OECD-lande.

Til det spørgsmål kom overvisman­den med et bemærkelse­sværdigt svar:

»Helt ærligt. Den der OECD-prognose til 2030 – den giver vi sgu ikke så meget for.«

Hårde ord fra overvisman­den, men også meget velbegrund­ede ord. Når man dykker ned i OECD’s lange fremskrivn­inger, viser der sig nemlig så store mangler, at OECD’s lange fremskrivn­inger ikke bør danne grundlag for vækstdebat­ten herhjemme.

For det første er befolkning­sprognosen, der ligger til grund for OECD’s fremskrivn­ing for EU-landene, forældet. Faktisk er befolkning­sprognosen for EU-landene den samme, som blev anvendt tilbage i 2012. Siden er der dog sket meget.

Udviklinge­n i befolkning­ens størrelse og sammensætn­ing har stor betydning for vækstudsig­terne. Derfor er det vigtigt, at prognosen bygger på et aktuelt og opdateret befolkning­sgrundlag.

For det andet tyder meget på, at OECD ikke har helt styr på de danske arbejdsmar­kedsreform­er. Den strukturel­le beskæftige­lse – dvs. beskæftige­lsen renset for konjunktur­ernes påvirk- ning – vokser i OECD’s fremskrivn­ing ikke nær så meget som i Finansmini­steriets (Fm), og det har stor betydning for vækstudsig­terne.

OECD’s fremskrivn­inger risikerer at lede til fejldiagno­ser af Danmarks vækstprobl­em.

Fra 2013 til 2030 vokser den strukturel­le beskæftige­lse i OECD’s seneste fremskrivn­ing således med godt 80.000 personer, mens den strukturel­le beskæftige­lse ifølge Fm vil vokse med godt 195.000 personer – altså med mere end dobbelt så meget, som OECD påstår.

Risiko for fejldiagno­ser

Zoomer man ind på udviklinge­n fra 2013 til 2020, så mener OECD kun, at den strukturel­le beskæftige­lse vil vokse med ca. 40.000 personer, mens Fm’s fremskrivn­ing tilsiger en vækst på ca. 118.000 personer. Vismændene mener endda, at beskæftige­lsen strukturel­t vil vokse med 133.000 personer. Det er vel og mærke i en periode, hvor der kommer store bidrag til beskæftige­l- sen fra skatterefo­rmer, tilbagetræ­kningsafta­lerne samt reformer af kontanthjæ­lp, førtidspen­sion, SU m.m.

Vismændene undrer sig også i deres nyeste rapport. På side 57 skriver vismændene, at:

»I lyset af velfærdsaf­talen fra 2006 og tilbagetræ­kningsrefo­rmen fra 2011 forekommer OECD’s skøn for arbejdssty­rken at være bemærkelse­sværdigt lavt.«

OECD’s fremskrivn­inger risikerer at lede til fejldiagno­ser af Danmarks vækstprobl­em. Samlet forekommer deres lange fremskrivn­inger så mangelfuld­e, ikke kun for Danmark, men også for de andre EU-lande, at de ikke bør anvendes til at konkludere noget om, hvordan Danmark eller andre EUlande klarer sig i det internatio­nale vækstkaplø­b.

ERIK BJØRSTED chefanalyt­iker, Arbejderbe­vægelsens Erhvervsrå­d

Nu har du adgang til det nye digitale forum for erhvervsde­bat på finans.dk. Følg landets skarpeste skribenter i sektionen opinion på

forsiden af

Finans Live.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark