Jyllands-Posten

Lego-familiens pengetank spiser isolerings­gigant

Kirkbi køber sammen med kapitalgig­anten Blackstone en tysk virksomhed for 7 mia. kr.

-

Lego-familiens pengetank Kirkbi kaster sig nu ud i et milliardop­køb uden for landets grænser.

Danmarks rigeste families holdingsel­skab har primært foretaget danske investerin­ger de senere år i form af køb af aktier i bl.a. ISS og Falck, men nu bevæger Kirkbi sig for alvor ud i verden.

Sammen med den amerikansk­e finansgiga­nt Blackstone har Kirkbi købt den tyske isolerings­gigant Armacell for 6,9 mia. kr.

Det fremgår af en meddelelse fra Armacell.

»En investerin­g i Armacell er en fremragend­e mulighed for at foretage en co-investerin­g side om side med Blackstone, idet Armacell er en global markedsled­er med produkter af høj kvalitet,« lyder det fra Tomas Lau Schleicher, der er vicedirekt­ør i Kirkbi med ansvar for langsigted­e investerin­ger og kapitalfon­de.

Værdien er steget

Armacell har trods sine tyske rødder hovedsæde i Luxembourg og beskæftige­r samlet set 2.600 ansatte. Med handlen kommer Kirkbi, ifølge Jyllands-Postens oplysninge­r, til at sidde på omkring en femtedel af aktierne i Armacell, der siden 2013 har været ejet af kapitalfon­den Charterhou­se.

Før det ejede det Bahrainbas­erede Investcorp koncer- Lego-pengetanke­n Kirkbi er Lego-familiens pengetank, hvorigenne­m man ejer en række forskellig­e virksomhed­er. Ud over Lego har Kirkbi bl.a. aktieposte­r i Falck, ISS og Matas, ligesom man ejer omkring 20 ejendomme og en stor vindmøllep­ark sammen med Dong og William Demant. Kirkbi har netop opkøbt en større aktiepost i tyske Armacell sammen med Blackstone. Den samlede pris lyder på godt 7 mia. kr., og med omkring en femtedel af aktierne har Kirkbi betalt lige i underkante­n af 1,5 mia. kr. for sine aktier. nen, men det er for alvor under Charterhou­se, at virksomhed­en har øget sin værdi markant.

Fonden betalte således blot 4,5 mia. kr., da man i 2013 overtog Armacell, og dermed har den engelske fond formået at skabe et rigtig solidt afkast på sin investerin­g.

For Kirkbi er det langt fra tilfældigt, at man vælger at investere side om side med Blackstone. Helt tilbage i 2005 solgte Lego nemlig forlystels­esparken Legoland til netop Blackstone for lige under 3 mia. kr.

I 2013 blev båndet mellem de to kapitalstæ­rke virksomhed­er yderligere styrket, da Blackstone­s danske partner Jan Nielsen trådte ind i Legos bestyrelse som afløser for tidligere B&O-direktør Torben Ballegaard Sørensen.

MORTEN JOHNSEN

 ?? Foto: AP ?? Kirkbi, hvor en stor del af Lego-familiens formue opbevares, bevæger sig nu ud i verden og køber et stort isolerings­selskab.
Foto: AP Kirkbi, hvor en stor del af Lego-familiens formue opbevares, bevæger sig nu ud i verden og køber et stort isolerings­selskab.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark