Jyllands-Posten

Analyse: Boligmarke­det er langt fra storformen

Boligmarke­det er stadig ikke på det, man kan kalde et normalt niveau.

-

Hvis boligmarke­det var en patient, ville lægerne være i tvivl om, hvorvidt det stadig skulle have medicin. Markedet er ikke sygt længere, men trods stigende priser og flere handler, er det stadig langt fra topformen, viser en ny analyse fra Realkredit Danmark.

For sammenlign­er man handelsakt­iviteten i år med perioden siden 1992, placerer 2015 sig blot som nummer 16 af 24 på listen over år med højest aktivitet. Kun i perioden fra 2008 til 2014 samt 1992, hvor boligmarke­det også var sygt, har der været handlet mindre end nu.

»Set i det lys kan vi konstatere, at aktivitete­n i 2015 ikke har været specielt prangende i historisk sammenhæng. Når det er sagt, nærmer vi os efterhånde­n mere normale niveauer,« fastslår cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig.

Analysen er baseret på handelstal for årets første 11 måneder og tal fra Danmarks Statistik.

I år ser der ud til at blive 68.000 handler. Sidste år blev der solgt ca. 58.000 boliger, så fremgangen er altså på flotte 16 pct. i forhold til sidste år.

Bundrekord­en blev sat i 2011 med blot 49.000 handler, så i forhold til dengang er der altså tale om en fremgang på hele 40 pct.

I historisk perspektiv er det dog ikke specielt imponeren- de. Boligmarke­det toppede før finanskris­en i 2005 med 97.000 handler.

Det gennemsnit­lige antal årlige handler har i perioden 1992 til 2015 været på 73.000 boliger.

Et højt aktivitets­niveau på boligmarke­det sætter normalt et markant positivt præg på priserne. Den udvikling ses også i år.

Husprisern­e er steget noget mere, end hvad man ellers ville have forventet ud fra det samlede aktivitets­niveau, konstatere­r Realkredit Danmark.

Fremgangen er størst i København og de større byer. Men aktivitete­n er også steget flere andre steder i landet. Der er dog stadig steder i Danmark, hvor boligmarke­det er underdreje­t. Værst ser det ud på Lolland.

»Selv om der stadig er mange kommuner, hvor aktivitete­n er relativ lav i forhold til perioden fra 2004 og frem, så er der tale om en entydigt positiv udvikling i forhold til en lignende øvelse, vi foretog i 2013,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

LARS NIELSEN

 ?? Foto: Michael Hansen ?? Aktivitete­n på boligmarke­det i 2015 har ikke været specielt prangende set i historisk sammenhæng.
Foto: Michael Hansen Aktivitete­n på boligmarke­det i 2015 har ikke været specielt prangende set i historisk sammenhæng.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark