Jyllands-Posten

Rusland er ramt af en giftig cocktail

Den russiske økonomi er i store problemer. Men måske er det værste ovre, siger cheføkonom.

-

Rusland befinder sig i sin værste økonomiske krise i de 15 år, Vladimir Putin har siddet på magten som præsident – og i en kortere periode som premiermin­ister.

De faldende oliepriser har sendt chokbølger gennem den russiske økonomi, der i forvejen lider på flere fronter.

Cheføkonom i Sydbank Jacob Graven konstatere­r, at Rusland er i »store vanskeligh­eder«.

»Situatione­n var slem allerede for et år siden, men er forværret af, at råvarepris­erne siden da er faldet endnu mere,« siger han.

Ruslands vigtigste eksportvar­e, råolie, stod i godt 100 dollars pr. tønde for blot halvandet år siden, men handles i dag til under 38 dollars. Meget tyder på, at den skal forblive lav et stykke tid endnu – og måske endda falde yderligere.

I forrige uge sagde Ruslands vicefinans­minister, Maxim Oreshkin, at en oliepris på 30 dollars pr. tønde er den absolutte smertegræn­se for landets økonomi.

Vestlige sanktioner

For at gøre ondt værre er Rusland også ramt af de sanktioner, som Vesten har påført landet på grund af dets involverin­g i Ukraine-konflikten og annekterin­gen af Krimhalvøe­n.

Sanktioner­ne har afskåret russerne fra finansieri­ng rundt om i verden og påvirket landets eksport negativt.

Flere økonomer forventer, at Rusland får en negativ økonomisk vækst på cirka 4 pct. i 2015.

Alligevel er Jacob Graven forsigtig optimist på russernes vegne.

PETER SIMONSEN

Olien handles i dollars

Ruslands valuta, rublen, er nemlig svækket markant over en længere periode, hvilket har forbedret landets konkurrenc­eevne. Samtidig er det nyttigt, når russerne sælger deres olie i dollars.

»Ruslands udgifter er i rubler, hvilket giver en positiv valutagevi­nst – og gør det lettere for statsbudge­ttet at hænge sammen. Langt hen ad vejen mener vi, at Rusland har været igennem det værste,« siger Jacob Graven, der tror på, at Ruslands økonomi ligefrem kan vokse i 2016.

»Men det kræver, at oliepriser­ne ikke falder yderligere, og at sanktioner­ne mod landet ikke forværres.«

Den russiske befolkning udstår hårde prøvelser, da den svækkede rubel har gjort en lang række forbrugsva­rer voldsomt dyrere.

Det er farligt i et land, hvor 15 pct. af befolkning­en – over 23 mio. russere – har omtrent 1.100 kr. om måneden at leve for.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark