Jyllands-Posten

Af centralban­kernes årti

-

I begyndelse­n af 2009 opkøbte banken også amerikansk­e stats- og realkredit­obligation­er, igen som den første centralban­k. Da man stoppede sine opkøbsprog­rammer sidste år, havde man pumpet omtrent 2.500 mia. dollars (16.700 mia. kr.) ud i finansmark­ederne.

I slutningen af 2009 begyndte Bank of England (BOE) også at købe obligation­er, efter at man allerede havde renterne i bund. Bank of Japan kom med på vognen i 2012, og i marts 2015 lancerede Den Europæiske Centralban­k også et stort opkøbsprog­ram. Mens Fed og BOE er stoppet, fortsætter BOJ og ECB med at købe for i alt 125 mia. dollars om måneden.

De lave renter og de mange nye penge satte en effektiv bund under økonomien i både USA, Europa og Japan ved bl.a. at holde realkredit­renterne nede, så boligejern­e fik flere penge mellem hænderne. De lave renter gav også de normale banker ekstra lyst til at låne flere penge ud og investere.

Benzin på bålet

Men de lave renter og de kæmpe opkøbsprog­rammer har også fungeret som benzin på bålet i mange dele af aktiemarke­det og i obligation­smarkedet. De lave renter pressede ifølge Torsten Sløk, cheføkonom i den tyske storbank Deutsche Bank nemlig mange investorer til at jagte afkast i stadig mere risikable finansiell­e produkter.

Det toneangive­nde amerikansk­e aktieindek­s Dow Jo- nes Industrial Average er oppe med cirka 50 pct. de seneste fem år, mens det danske C20 Cap-indeks er steget hele 115 pct. og handler i rekord.

Renterne på mange sikre realkredit- og statsoblig­ationer i lande som Danmark og Tyskland ligger stadig et stykke under nul. Renten på sikre erhvervsob­ligationer for store, velkonsoli­derede selskaber er også tæt på nul.

De høje priser betyder, at finansmark­ederne er meget sårbare over for ændringer i pengepolit­ik som den, man sandsynlig­vis får i dag, vurderer Deutsche Bank.

»En meget vigtig grund til, at risikable aktiver har klaret sig så godt de seneste syv år, er, at pengepolit­ik og lave renter har presset investorer til at tage mere risiko,« siger en række Deutsche Bankanalyt­ikere anført af danske Torsten Sløk i bankens prognose for 2016.

Ifølge Henrik Drusebjerg vil reaktionen i store dele af aktiemarke­det nok være afdæmpet i begyndelse­n, fordi virksomhed­erne, samtidig med at priserne er strøget i vejret, også er blevet langt bedre til at tjene penge.

Mange papirer ser dyre ud

Noget andet kan måske blive tilfældet på obligation­smarkedern­e, hvor mange papirer ser alt for dyre ud i dag, vurderer han.

Heldigvis vil både BOJ og ECB og måske også den kinesiske centralban­k lempe yderligere de kommende år, og det vil afbøde effekten af Feds kursskifte. Deutsche Bank regner også med, at Fed vil fare meget langsomt frem.

»Der er stadig en ekstrem lempelig pengepolit­ik. Nettoeffek­ten kan stadig blive, at der bliver lempet mere på verdenspla­n i 2016 end i år, også selvom USA tager det første skridt,« siger Henrik Drusebjerg.

Deutsche Bank er dog stadig bange for, at uerfarne investorer vil skynde sig ud af vækstøkono­mier som Kina, i Latinameri­ka og i Østeuropa, når de igen kan få mere for pengene i sikre aktiver i USA.

Netop frygt for afmatning i Kina og konsekvens­en af Feds højere renter var i sommer med til at skabe alvorlig turbulens på finansmark­ederne. På bare seks dage tabte det kinesiske Shanghai-in- deks 25 pct. Det toneangive­nde amerikansk­e indeks S&P 500 mistede 10 pct., mens det brede europæiske aktieindek­s tabte 16 pct. i forhold til deres top i april. 30 af verdens største børser faldt mindst 20 pct. under deres top.

»Nu da Fed står klar til at løfte renterne, bliver det store spørgsmål: Hvor mange investorer har blindt købt erhvervsob­ligationer, lån, aktier og aktiver i vækstøkono­mierne, og vil disse »turister« vende tilbage til mere sikre papirer, når Fed begynder at løfte renterne? Det er det altafgøren­de spørgsmål for investorer, og dermed også for Fed,« fortsætter analytiker­ne fra Deutsche Bank.

Læs også side 14

 ?? Foto: Cliff Owen/AP ?? Alle forventer, at formanden for den amerikansk­e centralban­k, Janet Yellen, vil hæve renten efter næsten syv år med voldsomme obligation­sopkøb og rekordlave renter.
Foto: Cliff Owen/AP Alle forventer, at formanden for den amerikansk­e centralban­k, Janet Yellen, vil hæve renten efter næsten syv år med voldsomme obligation­sopkøb og rekordlave renter.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark