Jyllands-Posten

Rentestign­ing kan true væksten

USA: Den amerikansk­e centralban­k forventes i aften dansk tid at hæve renten for første gang i ni år. Det sker ikke, fordi økonomien er ved at overophede, men fordi økonomien er nogenlunde ok.

-

NEW YORK entralbank­chef Janet Yellen og kollegaern­e i den amerikansk­e centralban­k (Fed) sidder i disse dage og beslutter, om renten skal hæves for første gang efter en periode på næsten syv år med nulrenter og ni år uden rentestign­inger. Selvom de fleste økonomer og de finansiell­e markeder forventer, at stigningen kommer nu, og Janet Yellen selv har indikeret, at banken er klar, så sidder Fedmedlemm­erne tilbage med et stort, åbent spørgsmål.

Jobmarkede­t går godt og nærmer sig hastigt fuld beskæftige­lse, men inflatione­n opfører sig langt fra som forventet, og ingen ved hvorfor.

Arbejdsløs­heden er faldet til 5 pct. fra sit højdepunkt på 10 pct., og en lang række analyser peger på, at det er tæt på fuld beskæftige­lse med den nuværende demografis­ke udvikling. Men inflatione­n sidder fast på omkring 1 pct., og der har den ligget i flere år, stik mod hvad både Fed, analytiker­e og økonomiske modeller forudsiger.

CInflation­en kan stige

Feds målsætning er at få inflatione­n op på 2 pct., men der er lang vej endnu. Alligevel mener centralban­ken, at der er tegn på, at inflatione­n vil kravle op i løbet af 2016, og derfor kan man godt begynde at hæve renten nu.

Problemet er, at Fed har troet, at inflatione­n ville ramme de 2 pct. i de seneste fire år. Og hvis den igen er forkert på den, så risikerer en rentestign­ing at slå økonomien ud.

Normalt begynder en centralban­k at hæve renten, når økonomien er på vej til at overophede. Priserne stiger, der kommer pres på lønningern­e, og økonomien er i det hele taget så stærk, at der er brug for at lægge en dæmper på udviklinge­n. Højere renter betyder, at det bliver dyrere at låne penge, og folk begynder at spare op i stedet for at forbruge.

Men denne gang er det anderledes. En rentestign­ing kommer nu, fordi der ikke længere er tungtvejen­de argumenter for at blive i nul. Økonomien ligger ikke længere på intensivaf­delingen, og det er på tide at bevæge sig mod en normaliser­ing.

Økonomien har det godt

»Økonomien er ganske god i USA. Ikke prangende, men den har det nogenlunde ok. Fed ønsker ikke at lægge en dæmper på økonomien, men begynde at normaliser­e renten, i takt med at økonomien forbedrer sig,« siger USAcheføko­nomen i Bank of America, Ethan Harris, til Jyllands-Posten.

Fed er den første centralban­k, der begynder at stramme pengepolit­ikken i en tid med lav vækst. Det mener Ethan Harris er et udtryk for tillid. Fed tør vise, at USA ikke længere har brug for livsvigtig medicin sprøjtet direkte ind i årene, men at landet kan klare sig selv.

En nogenlunde ok økonomi, som Harris refererer til, står i år til en vækst på 2,2 pct. ifølge Bank of Americas egne prognoser. Det er lidt lavere end sidste år, og prognosern­e for 2016 tyder på endnu et nogenlunde år med en vækst på 2,4 pct. Til gengæld er arbejdsmar­kedet mere end ok. Arbejdsløs­heden er nede på 5 pct. for 2015 og forventes at falde yderligere til 4,5 pct. næste år.

Recessione­n lurer

Deri ligger paradokset. På jobmarkede­t er økonomien den stærkeste set længe, men andre faktorer som inflation, produktivi­tet, vækst og investerin­ger er de laveste i mange år.

Det er også årsagen til, at en række økonomer frygter, at en rentestign­ing potentielt kan skubbe USA ud i stagnation eller ligefrem recession. Hvis renten stiger i en tid, da inflatione­n er lav, kan væksten gå i stå. USA står allerede i sidste fase af en højkonjunk­tur, og spørgsmåle­t er, hvad der kommer til at tippe til afslutning­en.

Lav inflation, og dermed lave priser, lyder umiddelbar­t godt, i hvert fald med forbrugerø­jne, men problemet er, at lav inflation også holder lønningern­e og virksomhed­ernes indtjening nede. Og gæld er sværere at betale tilbage uden en inflation, der udvander byrden. For centralban­kerne betyder lav inflation også, at det er svært at hæve renten ret meget, og det efterlader banken med meget lidt plads til at sænke renten igen, når øko- nomien igen trænger til et boost.

Global afmatning og af- tagende vækst i Kina kan i sidste ende også trække USA ned. Virksomhed­ernes ind- tjening står i stampe, og hvis ikke lønnen begynder at stige for amerikaner­ne, bliver det svært at få gang i privatforb­ruget.

Men Ethan Harris er mere optimistis­k. USA har vist, at økonomien er meget mere modstandsd­ygtig over for chok end tidligere. Væksten er intakt trods krisen i Kina og europæiske urolighede­r. Selvom olieprisen er styrtdykke­t og har ramt mineindust­rien hårdt i USA, så er det blevet absorberet i økonomien, og produktion udgør blot 15 pct. af landets økonomi, hvorimod servicesek­toren udgør 85 pct., og her går det langt bedre.

»Det er meget svært at få en økonomisk recession, når renten allerede er lav, der er fuld beskæftige­lse, og oliepriser­ne dykker. Vi kan måske få en profit-recession med faldende indtjening i virksomhed­erne, men ikke en økonomisk recession,« lyder det fra Harris.

HEIDI JOY MADSEN Korrespond­ent

Mystisk inflation

»Vi skal huske, at Fed kun hæver renten med det, som økonomien kan holde til,« fortsætter han.

Han anerkender dog, at inflatione­n stadig er et mysterium. Alle økonomiske modeller peger på, at inflatione­n burde være steget for længst, efter at Fed har sprøjtet masser af billige penge ud i samfundet og holdt renten lav. Men den forbliver fortsat en udfordring og vil betyde, at Fed ikke kan hæve renten så hurtigt, som den måske gerne ville i den kommende tid.

 ?? Foto: Julie Jacobson/AP ?? Hvis ikke de amerikansk­e forbrugere­s lønninger begynder at stige, vil mange af dem nøjes med at slippe shopping-lysten løs på udsalgsdag­en black friday som her i en J.C. Penney-butik i Las Vegas.
Foto: Julie Jacobson/AP Hvis ikke de amerikansk­e forbrugere­s lønninger begynder at stige, vil mange af dem nøjes med at slippe shopping-lysten løs på udsalgsdag­en black friday som her i en J.C. Penney-butik i Las Vegas.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark