Jyllands-Posten

Lukning sender barnløse på privatklin­ik

Beslutning­en om at lukke fertilitet­sklinikken på Aarhus Universite­tshospital har angiveligt fået flere patienter til at søge mod de private klinikker i stedet. Forudsigel­igt, mener en overlæge.

- THOMAS AAGAARD

Udsigten til forlængede ventetider og lange køreture driver nu fertilitet­spatienter fra de offentlige venteliste­r til de private klinikker i stedet. Med lukningen af fertilitet­s- klinikken på Aarhus Universite­tshospital (AUH) forude har ca. 650 patienter nu udsigt til at skulle flyttes til Horsens eller Skive fra den 1. januar. Det har skabt et øget antal patienter på de tre privatklin­ikker i byen.

»Siden det kom ud, at fertilitet­sklinikken skulle lukkes, har vi i hvert fald været i kontakt med 30-40 patienter, som kommer fra offentligt regi,« lyder det f.eks. fra John Kirk, klinikchef på Maigaard Fertilitet­sklinik.

Ligeledes har Aagaard Klinik oplevet en stigning på 10 pct. i antallet af patienter, og praksisman­ager Jette Søndergaar­d fortæller, at klinikken nu forbereder sig på i det nye år at tage flere patienter end tidligere. Alle tre klinikker har lanceret rabatordni­nger for de offentlige patienter.

Lukning skaber flaskehals

Udviklinge­n er ikke overrasken­de, mener Jakob Ingerslev, overlæge på Aarhus Universite­tshospital­s fertilitet­sklinik. Han tror, at lukningen i Aarhus kan skabe flaskehals­e i behandling­en på de andre offentlige klinikker og dermed også forlængede ventetider.

»Aarhus Kommune har omkring 300.000 indbyggere og mellem 10 og 20 pct. af dem kommer altså til at have et barnløshed­sproblem på et tidspunkt. Det er rigtigt mange mennesker, og de er typisk i den erhvervsak­tive alder. Før kunne de smutte af sted til Skejby på 10-20 minutter, men nu skal de tage fri fra arbejde og spilde tiden på landevejen for at få deres behandling,« siger Jakob Ingerslev, der ikke er tvivl om, hvad besværligh­ederne kan udmunde i:

»De, der har råd, kommer til at vælge et andet behand- lingssted – og jeg er ikke i tvivl om, at det vil skabe en gylden tid for de private klinikker i byen,« vurderer han.

Flere ressourcer

Regionsråd­smedlem Anders Kühnau (S) understreg­er, at man i Region Midtjyllan­d er fast besluttet på endnu at fastholde aktivitets­niveauet på de offentlige fertilitet­sklinikker, når de tre offentlige klinikker i det nye år bliver til to .

»Kan vi ikke det, er det noget, vi politisk må forholde os til i forhold til ressourcef­ordelingen,« siger han.

75 pct. af patientern­e fra Aarhus skal nu sendes til fertilitet­sklinikken på Hospitalse­nheden Horsens, og det betyder ca. 500 ekstrabeha­ndlinger om året ifølge Inge Errebro Agerholm, laboratori­echef på fertilitet­sklinikken i Horsens. Indtil videre har klinikken overtaget 314 igangværen­de patienter fra AUH og fået henvist 128 nye i november.

Hun fortæller, at fusionen højst sandsynlig­t vil forlænge standardve­ntetiden på syv uger for de offentlige patienter.

Side 4

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark