Jyllands-Posten

»Hvordan kan man bo oven på 2.841 lig?«

Hospitalsp­ræst kan ikke forstå, at nogen overhovede­t kan overveje at bygge huse oven på kirkegårde­n ved Psykiatris­k Hospital i Risskov.

- HENRIK GRØNVALD

»Hvordan kan man finde på at bygge oven på en kirkegård? Og hvordan kan man bo oven på 2.841 lig? Og hvad skal beboerne sige til deres børn?«

Hospitalsp­ræst Anna Bojsen-Møller, Psykiatris­k Hospital i Risskov, er vred. Psykiatris­k Hospital i Risskov flytter i 2019 til nye lokaler på Skejby Universite­tshospital, og de gamle bygninger skal bygges om til boliger i den fremtidige Bindesbøll Byen ved den bevarede park.

Et afsnit af hospitalsg­runden er tidligere patientkir­kegård. Mens Aarhus Kommune er ved at lægge sidste hånd på en lokalplan for området, hvor der skal bygges oven på kirkegårde­n, foreslår præsten, menighedsr­ådet og provsten nu lokalplane­n genåbnet, så kirkegårde­n kan blive bevaret.

Ifølge Anna Bojsen-Møller er der stærke følelser på spil, selv om der ikke har været begravelse­r på stedet i et halvt århundrede.

»De tidligere patienter er kede af det og vrede. De føler sig i forvejen set ned på og peget fingre ad, og så vil man oven i købet taget den del, som er et vidnesbyrd om deres liv, fra dem. De er sårbare over for at miste et af de synlige mindesmærk­er om, at der er noget, der hedder psykisk sygdom,« siger hospitalsp­ræsten.

Et led i aftalen

Det er et konsortium af pensionska­ssen PKA, Lærernes Pension og entreprenø­rselskabet KPC, som har købt området af Region Midtjyllan­d, som et led i aftalen om at bygge det nye psykiatris­ke center i Skejby.

Kirkegårde­n ligger på et område, hvor PKA skulle op- føre rækkehuse, og pensionsse­lskabets ejendomsch­ef, Nikolaj Stampe, undrer sig over den megen polemik.

»Kirkegårde­n fremstår uvedligeho­ldt og uplejet, så det undrer os lidt, hvorfor den lige pludselig er blevet så interessan­t,« siger han.

I forvejen har PKA skullet afgive et areal til lejebolige­r, fordi Aarhus Kommune benyttede sig af en ændring af planloven, og hvis pensionsse­lskabet nu heller ikke må bygge på kirkegårde­n, er det areal, som PKA kan bygge på, omtrent halveret.

»Det er vi måske en lille smule skuffet over. Det er trods alt en sag, vi har arbejdet med i fire-fem år,« fortæller Nikolaj Stampe.

»Det bliver småt«

»Hvis vi både skal afgive arealer til almennytti­ge boliger og kirkegårde­n, så bliver det så småt, at vi synes, det er et problem i forhold til det arbejde, vi har med sagen. Derfor spørger vi nu, om det så er en god idé at afgive arealer til det almennytti­ge,« siger han.

PKA har ifølge ejendomsch­efen ikke forestille­t sig, at der kunne være et problem med kirkegårde­n.

»Vi mente ikke, at der var noget etisk eller historisk forkert i at bygge på det sted. Tanken er at lave et lapidarium neden for bakken,« siger Nikolaj Stampe.

Hospitalsp­ræst Anna Bojsen-Møller mener imidlertid ikke, at et lapidarium, hvor man samler gravstenen­e, kan udgøre nogen kompensati­on for tabet af kirkegårde­n.

»Et lapidarium er hverken fugl eller fisk. Hvis vi sletter fortiden, er vi først rigtig på den. Vi bliver et fattigt land, hvis økonomiske kalkuler skal styre Danmark,« mener hun.

Direktør for entreprenø­rselskabet KPC, Peter Christophe­rsen, håber, at udfaldet bliver, at der kan bygges på kirkegårde­n.

»Sådan blev det præsentere­t inden tilbudsgiv­ningen, og da regionen beskrev det som en mulighed, synes vi, at det var et fint areal at bygge rækkehuse på. Derfor blev vores projekt udformet på den måde, som det gjorde,« siger han.

»Og det er ikke sådan, at man bare bygger oven på. Man flytter stenene og graver knoglerne op.«

Peter Christophe­rsen kan godt forstå, hvis pensionsse­lskabet PKA føler, at der er sket et stort indhug i deres areal.

8.000 kvm på spil

»Først har PKA accepteret, at der blev almene boliger i ca. 10.000 af deres kvadratmet­er, og nu er 8.000 kvm på spil her. Halvdelen af PKA’s byggeret forsvinder, og det er meget, selv om det måske ikke synes af så meget ud af vores lokalplanf­orslag på 115.000 kvm,« siger han.

Det var tirsdag ikke muligt at få en kommentar fra teknisk rådmand, Kristian Würtz (S).

 ?? Foto: Casper Holmenlund Christense­n ?? »Et lapidarium er hverken fugl eller fisk. Hvis vi sletter fortiden, er vi først rigtig på den. Vi bliver et fattigt land, hvis økonomiske kalkuler skal styre Danmark,« mener Anne BojsenMøll­er, hospitalsp­ræst på Psykiatris­k Hospital i Risskov.
Foto: Casper Holmenlund Christense­n »Et lapidarium er hverken fugl eller fisk. Hvis vi sletter fortiden, er vi først rigtig på den. Vi bliver et fattigt land, hvis økonomiske kalkuler skal styre Danmark,« mener Anne BojsenMøll­er, hospitalsp­ræst på Psykiatris­k Hospital i Risskov.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark