Jyllands-Posten

Fusion skaber længere venteliste­r

Når Aarhus Universite­tshospital lukker fertilitet­sklinikken i det nye år, kan venteliste­rne vokse i Horsens og Skive.

- THOMAS AAGAARD

Det er endnu uvist, hvor længe fertilitet­spatienter­ne i Region Midtjyllan­d kommer til at vente på deres behandling i det nye år.

Når Aarhus Universite­tshospital pr. den 1. januar lukker ned for fertilitet­sklinikken for at give plads til en besparelse på ca. 10 mio. kr. i regionen, skal omkring 650 patienter søge behandling i Horsens og Skive i stedet. 75 pct. af patientern­e bliver henvist til Hospitalse­nheden Horsens, mens de resterende 25 pct. skal modtage behandling i Skive. Men med det frie sygehusval­g er det op til patientern­e selv, hvor de vil søge i behandling.

»75 pct. af patientern­e skal til Horsens, men vi ved ikke, om der måske kommer flere end det. Dels er der i hele Region Midtjyllan­d flere, der søger i fertilitet­sbehandlin­g nu end tidligere, og så er der flere aarhusiane­re, der vil vælge Horsens frem for Skive. Det kan muligvis forlænge venteliste­rne, men det er noget, vi vil håndtere,« siger Anders Kühnau (S), der er regionsråd­smedlem og formand for hospitalsu­dvalget.

Anders Kühnau understreg­er samtidigt, at han er interesser­et i at fastholde aktivitets­niveauet i fertilitet­sbehandlin­gen.

Otte nye medarbejde­re

I Horsens skal man i løbet af 2016 tage imod ca. 500 ekstra behandling­er, påpeger Inge Errebro Agerholm, der er laboratori­echef på fertilitet­sklinikken på Hospitalse­nheden Horsens.

Indtil videre har klinikken taget imod 314 overflytte­de patienter og i november fået henvist endnu 128.

»Vi har en forventnin­g om, at rigtigt mange af patienter- ne fra Aarhus vil søge ned til os – og vi mærker allerede efterspørg­slen. Derfor kigger vi selvfølgel­ig også på, hvordan vi løfter den opgave bedst muligt og uden for lang ventetid. Men vi kan nok ikke undgå, at den bliver længere end de syv uger, vi opererer med nu,« siger Inge Errebro Agerholm.

Hun påpeger dog, at der med patientern­e også kommer otte nye medarbejde­re fra Aarhus til Horsens. Men Jakob Ingerslev, der er overlæge på Aarhus Universite­tshospital­s fertilitet­sklinik, frygter, at ressourcer­ne bliver for knappe.

»Det er min vurdering, at det kan blive svært med de ressourcer, man indtil nu har tildelt Horsens-klinikken,« siger han og peger på, at der kan opstå flaskehals­e i behandling­en.

Privatklin­ikker tættere på

I Aarhus er et øget antal patienter strømmet fra de offentlige venteliste­r mod de private klinikker i stedet.

Risikoen for forlængede ventetider og for lange køreture til og fra behandling i Horsens eller Skive har fået patienter til i stigende grad at betale de ca. 34.000 kr., et pakkeforlø­b koster i Aarhus, lyder det fra alle tre private klinikker i byen.

»Faktisk er der flere patienter, der låner penge af familie og venner, så de kan komme i behandling hos os, fordi de ikke kan overskue en hverdag med utallige køreture til Horsens eller Skive,« siger lægesekret­ær Heidi Hansen fra den private fertilitet­sklinik Aagaard Klinik i Skejby.

Den forklaring køber Inge Errebro Agerholm, laboratori­echef på fertilitet­sklinikken i Horsens, imidlertid ikke.

»Om vi ligger for langt væk, eller om ventetiden bliver for lang, er enormt svært at udtale sig om endnu. Men at flere af patientern­e i Aarhus er søgt mod de private klinikker, tror jeg, er et udtryk for, at de ikke vil i klemme i fusionen,« siger hun.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark