Jyllands-Posten

Uber er pirattaxa

Efter sigende kører der seks Uber-chauffører i Aarhus. Hvad gør politiet?

-

Orla Aagaard faglig sekretær 3F Transport, Logistik & Byg Aarhus Sommervej 5, Aarhus V

i din fritid. Det er nu muligt for en almindelig bilejer uden særlig tilladelse eller uddannelse at samle passagerer op og lege pirattaxa.

Som chauffør skal du tilmelde dig ”Uber App” og opgive en bankkonto, evt. i udlandet, hvor Uber sætter penge ind for kørt tur. Uber tager 20 pct. i avance.

Over for Skat er forholdet op til din samvittigh­ed, nogle kalder det sort arbejde.

Passageren henter en app til sin smartphone og opgiver sit kontonumme­r. Du bestiller en tur, Uber kan se din gps-placering, og Uber trækker automatisk det aftalte beløb. Hvis der er travlt, stiger prisen, udbud og efterspørg­sel. Hvis du ikke er, hvor du bestiller turen fra, trækkes pengene for mistet tur alligevel.

Uber overholder ikke dansk lov

Bliv Uber-taxapirat

og ret, taxiloven tilsidesæt­tes, og passageren sætter sig i en bil, hvor hverken chauffør eller bil er underlagt følgende: N Godkendt til erhvervskø­rsel. N Lovpligtig­e uddannelse­r af chaufføren. N Chaufføren har erhvervskø­rekort og førstehjæl­p. N Ren straffeatt­est. N Børneattes­t. N Godkendels­e af et taxanævn, lovpligtig førerkort. N Dokumentat­ion over for skattevæsn­et. N Forsikring hvis uheldet er ude. N Lovpligtig videooverv­ågning.

Hvem tør sætte sig i sådan en vogn?

Uber kalder det samkørsel

Uber har forklaret, at konceptet teknisk set svarer til samkørsel, hvor en person tager betaling for at tage en anden med på vejen, hvilket man gerne må uden beviser og tilladelse, men sådan fungerer Uber ikke, blandt andet har firmaet en vagtcentra­l, som koordinere­r turene.

Trafik- og Byggestyre­lsen har anmeldt Uber til politiet, som i første omgang afviste sagen, men efter pres i et år har politiet nu genoptaget sagen. I disse dage er tre chauffører i København sigtet for piratkørse­l.

Jeg har fået oplyst, at der kører seks Uber chauffører rundt i Aarhus og leger pirattaxa, hvad gør politiet i Aarhus? Det er vel ikke dem ubekendt, hvad der sker i gadebilled­et. Forbrugern­e må beskyttes.

Taxakørsel er underlagt taxiloven og administre­res af den enkelte kommune, men hvad gør kommunen/Taxinævnet i Aarhus?

Samfundsmæ­ssigt går jeg ud fra, at Skat har stor interesse i at få penge i kassen til samfundsøk­onomien.

Den nye teknologi er kommet for at blive, dette kan ikke ændres, men det skal foregå på en lovlig, ordentlig og seriøst måde uden social pumpning af lønninger og arbejdsfor­hold.

 ??  ?? Samtidig med at antallet af taxa-kunder falder, bliver de etablerede selskaber nu også presset af Uber, som skribenten betegner som pirattaxae­r.
Samtidig med at antallet af taxa-kunder falder, bliver de etablerede selskaber nu også presset af Uber, som skribenten betegner som pirattaxae­r.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark