Jyllands-Posten

Folkets røst

-

I den lokale debat har nogle emner et eget indre liv. Uanset hvor meget de forsøges talt ned, lever de stille videre for med jævne mellemrum atter at blive dagsordens­ættende.

Lufthavnen, hovedbaneg­ården, væddeløbsb­anen, cykelbanen og stadion for blot at nævne nogle af de bedst kendte.

Sidstnævnt­e bliver ved at med at spøge, da det i dag kun er arrangører af de olympiske lege, der er tvunget til at bygge et fodboldsta­dion omkranset af en atletikløb­ebane. Et tidssvaren­de fodboldsta­dion er alene bygget til dette formål, da kunderne ønsker at sidde så tæt på banen som muligt. Aarhus Elite A/S, det børsnotere­de selskab bag AGF, har et ønske om et fodboldsta­dion uden atletikfac­iliteter.

Ønsket deles formentlig af mange, der har deres gang på det nuværende stadion, men i en meningsmål­ing her i avisen mandag svarede næsten to tredjedele af de adspurgte nej til spørgsmåle­t: »Mener du, at det er en kommunal opgave at finansiere opførelsen af et nyt fodboldsta­dion i Aarhus?«

Et lige så stort antal svarede også nej til spørgsmåle­t: »Tror du, at AGF får bedre resultater på et fodboldsta­dion uden løbebane?«

Aarhus Kommune ejer det eksisteren­de stadion, men har lejet det ud til Aarhus Elite A/S, og derfor mener nogle tilhængere af et nyt stadion, at det må være en kommunal opgave at finansiere og bygge et nyt. Byrådet er delt i spørgsmåle­t. Rådmand Bünyamin Simsek mener, at kommunen ved at sælge byggeretti­gheder på området omkring Aarhus Stadion, f.eks. cykelbanen og/eller Jydsk Væddeløbsb­ane, helt eller delvis kan finansiere et nyt stadion uden at skulle hente penge på kommunens budget.

Aarhus Elite A/S lægger i sin argumentat­ion for et nyt stadion vægt på, at Aarhus med adm. dir. Jacob Nielsens ord »er blevet overhalet af 12-15 andre provinsbye­r, hvor det har været en kommunal opgave at bygge et stadion«.

Et estimat fra entreprenø­rkoncernen MT Højgaard indikerer, at det vil koste i omegnen af 300 mio. kr. at rive det eksisteren­de stadion ned og bygge et nyt med overdækked­e siddeplads­er til 18.000 tilskuere.

Hvis der i byrådet kan mønstres et flertal for et nyt stadion, er det legitimt at sætte processen i gang. Hvis to tredjedele af aarhusiane­rne måtte være imod en sådan beslutning, kan de drage konsekvens­en ved førstkomme­nde valg. Det er svært at frigøre sig fra den tanke, at opbakninge­n til et nyt stadion – med eller uden kommunaløk­onomisk engagement – antageligt ville have været højere, hvis AGF i en årrække havde leveret resultater på et stabilt, højt niveau.

Hvis penge til børn, ældre og socialt udsatte holdes op mod behovet for at finansiere et nyt stadion, er det ikke svært at se, hvor flertallet af vælgerne har sine præference­r.

Aarhus Elite A/S bør tage bestik af virkelighe­den og sandsynlig­gøre, at selskabet selv kan løfte det meste af finansieri­ngen og sikre rentabilit­eten, da det givet vil gøre det lettere at vinde folkelig forståelse for projektet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark