Jyllands-Posten

EU skal blande sig

-

I sin kronik ”De europæiske nationers oprør mod EU-systemet” JP 9/1 udtrykker dr.phil. Bent Jensen beundring for udviklinge­n i Ungarn og Polen, fordi den udgør et oprør mod det fæle EUsystem. Bent Jensen ser negativt på EU-systemet, der ovenikøbet »forsøger at stjæle nationerne­s suverænite­t, lige nu under påskud af en flygtninge­krise«.

Jeg skal her først og fremmest kommentere Bent Jensens kronik mht. Polen, da det er det land, jeg i mange år har beskæftige­t mig mest med og også i medierne har kommentere­t utallige gange.

Den regering, der kom til magten i Polen efter parlaments­valget i oktober 2015, har set det som sin fornemste opgave at afmontere den demokratis­ke retsstat, som bygger på magtens tredeling, dvs. den lovgivende, udøvende og dømmende magt bør være adskilt, så også mindretall­ets rettighede­r er sikret. Forfatning­sdomstolen, som tager stilling til, om de vedtagne love overholder forfatning­en, er i praksis sat ud af spillet. De statsdrevn­e medier er overtaget af regeringsp­artiet Lov og Retfærdigh­ed. Justitsmin­isteren har ubegrænset magt over hele retssystem­et. Forfatning­sbrud hører til dagens orden. Sidst har der været forsøg på at indskrænke forsamling­sfriheden og mediernes ret til at arbejde frit i parlamente­t.

Bag det hele står partileder­en Jaroslaw Kaczynski, der er den egentlige magthaver i landet, og som er gode venner med den mand, Bent Jensen beundrer mest, Ungarns statsminis­ter Viktor Orbán. Kort sagt, regeringen i Polen har tiltaget sig mere magt, end landets forfatning berettiger den til. Er det virkelig en udvikling, en lærd historiepr­ofessor emeritus kan hylde?

For at blive ved historiefa­get, som Bent Jensen virkelig ved noget om, ønsker Lov- og Retfærdigh­edspartiet at indføre en ny ”patriotisk” historieun­dervisning, dvs. det er kun heltene, man skal høre om. Alle forræderne eller de knap så heltemodig­e kommer i glemmeboge­n. Det er jo nationalch­auvinisme og i strid med et af fagets grundprinc­ipper, hvor historien skal fremstille­s,” som den faktisk var”.

Når Bent Jensen skriver, at »de europæiske befolkning­er ønsker at forblive nationer, de er stolte af deres lande og vil, at deres nationer skal være uafhængige«, er han helt på linje med Polens premiermin­ister Beata Szydlo, der utallige gange har sagt, at EU ikke skal blande sig i Polens ”indre anliggende­r”.

Men jeg vil sige: tværtimod – EU skal blande sig i Polens udvikling, når landet er ved at styre i totalitær retning. Polen er medlem af en klub af lande, EU, der går ind for principper­ne om en demokratis­k retsstat, og dem skal hvert land overholde – og tænk lige på, at Polen i årene 20142020 får 120 mia. euro til landets videre udvikling.

Det er selvfølgel­ig i orden at være EU-kritisk. Det har jeg selv været i mange år, fordi jeg føler, at EU somme tider blander sig i for meget, men på den anden side, hvis EU-kritik og oprør imod EU-systemet betyder, at man hylder små nationalis­tiske diktatorer som Orbán og Kaczynski, så siger jeg ellers tak. Så vil jeg bede om at få mere EU. Svend Gottschalk Rasmussen lektor emeritus fra SDU

Nyvej 41, Tommerup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark