Jyllands-Posten

Regering og oprørere gør nyt forsøg på at nå fred

-

Den filippinsk­e regering og landets kommunisti­ske oprørere er blevet enige om at genoptage de fredsforha­ndlinger, som blev skrottet af præsident Rodrigo Duterte i februar. Det oplyser præsidente­ns fredsrådgi­ver, Jesus Dureza, søndag ifølge nyhedsbure­auet dpa.

Aftalen er indgået efter uformelle møder i hollandske Utrecht fredag og lørdag. Parterne er samtidig blevet enige om at genoprette deres separate våbenhvile­erklæringe­r så hurtigt som muligt. Det er nødvendigt, for at en bilateral våbenhvile kan blive forhandlet på plads.

»Den ensidige våbenhvile er en optakt til en midlertidi­g bilateral våbenhvile, der skal forhandles yderligere om,« udtaler Dureza i en erklæring.

»Parterne forventes at begynde drøftelser­ne om en bilateral våbenhvile under de kommende forhandlin­ger,« tilføjer han.

Fredsforha­ndlingerne forventes genoptaget i

Filippiner­ne:

april. Weekendens møder, der er støttet af den norske regering, blev ledet af chefforhan­dleren for den filippinsk­e regering, Silvestre Bello, og hans modstykke, Fidel Agcaoili.

Præsident Rodrigo Duterte indstilled­e fredsforha­ndlingerne i begyndelse­n af februar efter en række angreb på landets regeringss­tyrker begået af guerillaop­rørere. Samtidig revsede han oprørernes krav om frigivelse af 400 politiske fanger.

Det filippinsk­e kommunistp­arti blev dannet af historiker­en Sison i 1968 New People’s Army (NPA) blev oprettet året efter med et erklæret mål om at styrte regeringen i Manila og skabe et maoistisk-kommunisti­sk regime, som skulle afslutte »USA's imperialis­me« i den tidligere amerikansk­e koloni. NPA havde en styrke på omkring 26.000 mand i 1980'erne, men er nu på mellem 3.000 og 4.000, der primært er aktive i landområde­rne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark