Jyllands-Posten

Seniorfors­ker på afveje

-

Seniorfors­ker ved Diis Cecilie Stokholm Bankes redegørels­e for den aktuelle situation i Tyrkiet, ”Tyrkiet har stadig brug for Europa” (JP 2/3) kunne lige så godt være et talepapir for udenrigsmi­nister Anders Samuelsen. Altså ham, der anser sig selv for at være »den måske fagligt mest kompetente i udenrigsmi­nisterstol­en«. Det er også ham, der fortsat tror på, at der er en fremtid i at fortsætte optagelses­forhandlin­ger med Tyrkiet om EUmedlemsk­ab. Det, der virker opsigtsvæk­kende, er Bankes konklusion, at der afhængigt af udfaldet af forfatning­safstemnin­gen den 16. april kan opstå mulighed for, at Tyrkiet finder tilbage til det reformspor, der blev indledt, da præsident Erdogans regeringsp­arti AKP kom til magten i 2002. Som jeg tidligere har gjort rede for, for eksempel i Jyllands-Posten i sidste måned (”Tyrkiet går en grum fremtid i møde”), styrer Tyrkiet hen imod enmandssty­re og ikke demokrati.

Erdogan er tit blevet citeret for at have sammenlign­et demokrati med en sporvogn, som man kører med, indtil man når endestatio­nen, og så stiger man af. I en tale holdt for et par uger siden indrømmede Erdogan åbent, at han har haft planer om enmandssty­re, siden han var borgmester i Istanbul i 1990’erne – og at et ja i folkeafste­mningen vil samle al magt i hans hænder.

Som Cem Özdemir, formand for De Grønne i Tyskland, der selv har tyrkisk baggrund, udtrykte det for nylig: »I virkelighe­den handler det om, at den sidste delvist demokratis­ke afstemning i Tyrkiet skal finde sted med det formål at afskaffe demokratie­t.«

Det beklagelig­e ved Bankes redegørels­e er, at hun fuldstændi­gt

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark