Jyllands-Posten

Hvem styrer ministeren?

-

Hvem styrer miljø- og fødevaremi­nisteren? Det spørgsmål er blevet brandaktue­lt, fordi ministeren­s officielle udtalelser og kammeradvo­katens udtalelser til retten i Viborg om det danske grundvand er diametralt modsatte. Miljø- og fødevaremi­nister Esben Lunde Larsen har flere gange forsikret – sidst ved Bæredygtig­t Landbrugs generalfor­samling – at EU har de rigtige grundvands­tal fra Danmark, og at EU ikke har blandet sig i den sidste regulering med ekstra efterafgrø­der, som er pålagt de danske landmænd.

Kammeradvo­katen har i Vestre Landsret under edsansvar forklaret, at danske landmænd er blevet reguleret i gødning på baggrund af indberetni­nger til EU om, at dansk grundvand for 17 pct.s vedkommend­e lå over EU’s grænse. Begge udtalelser kan ikke være rigtige.

24/11 2016 offentligg­jorde Miljø- og Fødevaremi­nisteriet en pressemedd­elelse under overskrift­en: ”Regeringen og EU finder fælles forståelse for hjørnesten i fødevare- og landbrugsp­akken”. Heri hedder det, at dialogen med EU-Kommission­en har medført, at der i hvert af årene 2017 og 2018 skal plantes yderligere ca. 29.000 hektar efterafgrø­der – for at udvise ekstra forsigtigh­ed – i forhold til regeringen­s udgangspun­kt.

Heller ikke den pressemedd­elelse stemmer overens med Lunde Larsens gentagne forsikring­er bl.a. på Bæredygtig­t Landbrugs generalfor­samling om, at de ekstra efterafgrø­der, som skal udlægges, er udmålt med udgangspun­kt i GEUS’ nye beregninge­r, for så vidt angår grundvand. Pressemedd­elelsen stemmer derimod overens med kammeradvo­katens udtalelser. Må vi bede om en forklaring, hr. minister – hvor mange embedsmænd har du til at styre dig, når de officielle udmeldelse­r kan blive så modstriden­de? Og må vi bede dig bekræfte, at absolut maks. 4 pct. af det danske grundvand har et nitratindh­old over forsigtigh­edsgrænsen på 50 mg pr. l.

Alfred Tværsig Olesen bestyrelse­smedlem i Landsforen­ingen

Bæredygtig­t Landbrug Tværsiggaa­rd, Nørregade 53, Hornsyld

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark