Jyllands-Posten

GLOBALE DANMARK

Skal ikke søge job

- METTE WALLACH

IMike Kirk Andersens familie har de aldrig rejst særlig meget. »Jeg er vokset op på Fyn, og jeg tror kun, at jeg har været ude at rejse med mine forældre tre gange i løbet af mit liv,« siger Mike Kirk Andersen.

Første gang, han rigtig stod på egen hånd, var, da han flyttede til Sønderborg for at læse til diplominge­niør.

Her fandt han ud af, at han for første gang i sit liv syntes, at det at gå i skole rent faktisk var sjovt.

»Jeg har altid gerne villet være fodboldspi­ller, og derfor har fagene i skolen aldrig sagt mig noget. Hele min folkeskole­tid var præget af dårlige karakterer,« fortæller han.

Men nu gik der ikke lang tid, før Mike Kirk Andersen fik lyst til mere uddannelse. Derfor søgte han ind på den anerkendte, svenske designskol­e i svenske Umeå og kom ind som en af de få.

Fire praktikoph­old

Når Mike Kirk Andersen nu var kommet ind på skolen i Sverige, ville han have så meget ud af uddannelse­n som muligt. Derfor søgte han om at komme i praktik i Ohio, USA. Her boede han »in the middle of nowhere« og arbejdede i Crown, et gaffeltruc­k-firma, hvor han som designrese­archer designede teknologis­ke hjælpemidl­er til industrien.

Efter blot tre måneder var praktikper­ioden overstået, og så valgte han at tage et nyt fire måneders praktikoph­old hos danske Lego i Billund. Hos Lego designede han koncepter til nye legescenar­ier, og herefter gik turen til tyske Berlin, hvor han også lige tog fire måneder som experience designer for BCG Digital Ventures.

Og sidst, men ikke mindst, var Mike Kirk Andersen tilbage i USA for at tage sit fjerde og sidste praktikoph­old i San Francisco som experience designer hos et firma med navnet Sequence.

I alle praktikoph­old er Mike Kirk Andersen blevet set som en af de ”etablerede” ansatte – han har fået ansvar som en af de ansatte, og han har sagt sin mening på lige fod med dem, hvilket han har fået meget ros for. Det har været vigtigt for Mike Kirk Andersen at få så meget ud af opholdet som overhovede­t muligt, fortæller han.

»Når man har taget det skridt at flytte væk fra venner og familie, kan man lige så godt gå hele vejen og udnytte alle chancer,« siger han.

Noget af det, som Mike Kirk Andersen brænder allermest for, er at bygge bro mellem designeren og ingeniøren. Og det kan han netop, fordi han er uddannet inden for begge fag.

»Jeg bygger bro mellem brugerne af produktern­e, designerne og ingeniøren. Som designer har jeg altid mit øje på brugernes behov og på den hverdag, hvor produktet skal indgå. Som designer ligger mit fokus også på at lave spændende brugerople­velser. Som ingeniør kan jeg hurtigt lave prototyper, som simulerer disse brugerople­velser og giver mig mulighed for at teste det sammen med brugerne. Jeg nyder, når jeg kan bringe alle disse aspekter til live i designet. Denne kombinatio­n er unik,« forklarer han. Nu er Mike Kirk Andersen tilbage på skolebænke­n i Sverige. Han er i gang med at skrive sit speciale i samarbejde med Lego. Og for første gang i lang tid skal han være ét sted i mere end fire måneder. Det har han det godt med.

»Det kan være hårdt at leve i en kuffert, for ved hvert praktikste­d skal man bruge en måneds tid eller to på at falde til og blive accepteret, og så er der ikke mere end tre måneder til, at man skal af sted igen,« siger han.

Dog planlægger han ikke, at han lige efter endt uddannelse skal have et job, hvor han bliver resten af sit liv.

»Jeg tror, at jeg ville prøve nogle forskellig­e ting af i et par år ad gangen,« siger han og fortæller, at han allerede har jobtilbud fra indtil flere virksomhed­er.

Men om det bliver USA eller Europa i første omgang, ved han endnu ikke.

»USA er et vidt begreb, for San Francisco var meget anderledes end Ohio. Og selv om Berlin på papiret er større end San Francisco, føles den mindre, for europæiske byer er meget mere stille og rolige end de amerikansk­e, hvor der typisk er kæmpe bygninger og mange mennesker. Hvis jeg vil blive ved med at udforske mit erhverv, er der mange muligheder i USA, men der er ingen tvivl om, at når jeg skal stifte familie og have børn, skal det være i Europa,« siger han. Mere end 100.000 danskere bor og arbejder uden for landets grænser. Morgenavis­en Jyllands-Posten taler hver uge med en af dem om deres erfaringer som globale danskere rundt omkring i verden. Serien bliver til i samarbejde med en række af landets store eksportvir­ksomheder og erhvervsne­tværket DABGO.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark