Jyllands-Posten

Danmarks mest solgte hybrid får en opfrisker

Danmarks mest solgte Toyota er på gaden i en opfrisket version. Toyota Yaris sælges mest som hybrid, men en ny 1,5-liters benzinmoto­r er værd at overveje. Toyota er på gaden med endnu et facelift af sin bedst sælgende model. Yaris er opdateret med mange t

-

Småbilskla­ssen er ikke for tøsedrenge her i foråret 2017 med en stribe helt nye biler lige om hjørnet. Det er biler som en helt ny Ford Fiesta, Nissan Micra, Kia Rio og Seat Ibiza. Senere på året kommer der også en ny VW Polo.

Det ved Toyota udmærket godt, så derfor kommer der nu en opdateret Yaris, som er ændret på flere punkter. Yaris er bedst sælgende Toyota i Danmark. De seneste år har langt de fleste været hybridudga­ven, og her har Toyota en model, som ingen af konkurrent­erne kan hamle op med i øjeblikket. Tal er taknemmeli­ge Ved præsentati­onen af den opdaterede Yaris er der dømt klassisk Toyota-stil. De ansvarlige for bilen gennemgår alle detaljer og forklarer, at bilen totalt er ændret på flere end 900 punkter.

Tal er som bekendt taknemmeli­ge, og en del af de mange ændringer omfatter små detaljer eksempelvi­s i interiøret, men bag rattet er man ikke i tvivl om, at bilen er opdateret. Den opleves, som har den fået lidt mere tyngde, men måske er det blot, fordi vi som sædvanlig mest kører topudstyre­de udgaver.

Da hybridvers­ionen er den vigtigste i Danmark, er det naturligt at lægge ud i den, så vi triller ud i Amsterdams morgentraf­ik. At bilen lanceres her, er helt bevidst, for er der et sted, hvor hybridtekn­ikken for alvor fungerer i samspil med en klassisk CVT-gearkasse, så er det i stop & gotrafik i byen.

Efter knap 75 kilometer i Yaris hybrid er det første indtryk, at alt egentlig er ved det gamle i bilen.

Jo, den er blevet lidt mere indbydende i kabinen med mere håndvenlig­e materialer og nyt instrument­hus med fint farvedispl­ay, men jeg sidder stadig lidt skidt bag rattet.

Skal sædet have korrekt afstand til pedalerne med god støtte under lårene, så er der for langt til rattet, medmindre man har ekstremt lange arme.

At bilen har fået nye støddæmper­e, er ikke umiddelbar­t til at mærke, men det fornemmes, at der er brugt mere energi på at dæmpe støjen i Yaris.

Oplevelsen af samspillet i den hybride drivlinje er den samme som i den udgående model. Gearkassen med den i princippet uendeligt variable udveksling er fin ved helt langsom kørsel, men er også lidt tænd og sluk. Har du brug for meget mere end blot at følge efter en fejemaskin­e med 25 km/t., så pisker omdrejning­erne op ledsaget af klassisk CVT-lyd. Det problem findes i stort set alle Toyotas hybrider. Klassisk benziner Med den nye version af Yaris følger en helt ny 1,5-liters benzinmoto­r, der erstatter den tidligere maskine på 1,3-liter. Den bilinteres­serede læser vil måske studse over, at Toyota ikke benytter den fine 1,2-liters turbomotor, som eksempelvi­s findes i Auris, men det har en naturlig og fornuftig forklaring.

Toyota har samme holdning som overtegned­e omkring små turbomotor­er og bykørsel. I praksis skal en mikrobil med lille turbomotor konstant befinde sig i det forholdsvi­s smalle område, hvor turboen er effektiv. Er man eksempelvi­s under turboens virkningso­mråde, er der ikke meget trækkraft, og ofte brokker motor og drivlinje sig med mislyde. Anderledes forholder det sig med en motor, der ikke er trykladet. Den trækker vejret naturligt og opleves i praksis som mere harmonisk i byen.

Oplevelsen af Yaris med ny benzinmoto­r er positiv.

Med opdatering­en har Yaris fået et fint løft på sikkerhede­n. Toyota Safety Sense-sikkerheds­pakke er standard på alle modeller, hvilket giver nødbrems op til 80/ km/t.

Den mest populære Yaris er hybridvers­ionen, der fremover koster fra 170.000 kr. med laveste niveau i udstyr. Mest solgt er en mellemudst­yret såkaldt H”-version, der fremover koster stort set det samme som forgængere­n, svarende til 197.000 kr. Yaris med ny 1,5-liters benzinmoto­r og seks manuelle gear koster fra 145.000 kr., men skal den være fornuftigt udstyret, er prisen ca. 172.000 kr. JP var inviteret til Holland af Toyota

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark