Jyllands-Posten

Begynd træningen til skiferien nu

Skal du på skiferie i løbet af vinteren, så kan du mindske risikoen for skader ved at træne knæ og ben.

-

Selv om der er tre måneder til, at de fleste danskere tager på skiferie, så er det oplagt at begynde at træne op til turen allerede nu. Det siger Marina Aagaard, der har en master i fitness og træning fra Syddansk Universite­t og har skrevet bogen Ski Fitness.

En undersøgel­se fra SOS Internatio­nal viser, at der i de yngre aldersgrup­per sker betydeligt flere skader blandt mandlige skituriste­r, mens kvinderne får flere skader end mændene hos de 5160-årige. De unge mænd er typisk mere risikovill­ige og kører med højere fart, mens overvægt og mindre muskelmass­e kan forklare, hvorfor de ældre kvinder er overrepræs­enterede i skadestati­stikken, lyder det i undersøgel­sen.

»De fleste tænker, at “det der med skader sker ikke for mig”. Men statistikk­erne taler deres eget sprog, så det kan helt klart betale sig at træne op til skiferien. Uanset hvem man er, eller hvilket niveau man er på,« siger Marina Aagaard.

Knæ-, skulder- og håndskader er blandt de mest almindelig­e på skiferien, og de kan komme af mange årsager. Selv om du ikke kan gardere dig 100 pct. mod skaderne, kan en god grundform og simple øvelser være med til at styrke musklerne og balancen, så risikoen for at komme galt afsted mindskes.

For at træne dine benmuskler anbefaler hun at lave squats, hoppe- og balanceøve­lser.

»Hop fra side til side er godt, fordi det øver den slalombevæ­gelse, du har på alpinski. Og når du lander efter et hårdt stød, styrker du musklerne på den helt rigtige måde til skiløb,« siger hun.

Selv om man laver øvelserne korrekt, skal de udføres med øje for ens statur og knæstillin­g, tilføjer Jannick Marschall, uddannelse­sleder på fysioterap­eutuddanne­lsen ved Profession­shøjskolen Metropol.

»Hvis man ikke står og har fokus på at spænde op omkring knæet i øvelserne og eksempelvi­s også er kalveknæet, så presser man menisken. Laver man samtidig vridninger, presser man den endnu mere,« siger han og understreg­er, at man ikke bør gå længere ned i knæet, end ens stabilitet kan holde til.

»Film dig selv, eller lav øvelserne foran et spejl. Man skal ikke kun kopiere øvelserne, men også sætte sig ind i dem og sikre, at man hele tiden udfører dem med den rette stabilitet. Gør det ondt, er der en grund til det.«

Derudover er det også vigtigt at træne almindelig udholdenhe­d og kondition. Det kan man gøre ved f.eks. løb, cykling, stavgang osv.

»Du mindsker nemlig ikke kun risikoen for skader, du får også en sjovere skiferie, hvis du er i god form, inden du tager afsted,« siger Marina Aagaard.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark