Jyllands-Posten

Business To Business

-

HTOKYO ammeren er faldet for Park Geun-hye, Sydkoreas afsatte og vanærede præsi- dent.

Det blev en kedelig afslutning på en ellers historisk rolle som det moderne lands første kvindelige leder. Park er kendt skyldig i omfattende korruption og magtmisbru­g i en skandale, der omfatter dele af Sydkoreas erhvervsto­p. Efter måneders høringer og bevisfreml­æggelse, faldt rettens afgørelse. Park skal 24 år i fængsel. Det er endnu mere end Parks veninde Choi Soon-sil, der i februar modtog en dom på 20 års fængsel for sin rolle i sagen. Og langt mere end Samsungs næstforman­d, Lee Jae-yong, der i samme forbindels­e blev idømt fem års fængsel i august.

Men hvor Park med stor sandsynlig­hed kan forvente at sidde tiden ud, er Lee allerede igen en fri mand.

Det udløste et ramaskrig fra sydkoreane­rne, og det var ikke første gang. Park-skandalen har endnu en gang sat fokus på konglomera­ter som Samsungs altdominer­ende rolle i Sydkoreas samfund og økonomi – en rolle, siger kritikerne, der ofte har hævet topchefer over loven.

Lee værende blot det seneste eksempel.

Folket gik på gaden

Skandalen begyndte sent i 2016, da Sydkoreas medier fik fat på veninden Chois mobiltelef­on, der indeholdt et væld af indicier omkring alt fra bizarre shamanisti­ske ritualer – Choi stod i spidsen for en pseudo-kristen kult, som præsident Park også var medlem af – til bestikkels­e og afpresning blandt erhvervsel­iten.

I hundredtus­indvis drog sydkoreane­re prompte på gaden i de største demonstrat­ioner, siden landet smed sit daværende militærdik­tatur på porten i 1987. Dengang var opstanden ofte voldelig – denne gang ganske fredelig.

Men lige så effektiv. I månederne efter blev Park først afsat og derefter stillet for en rigsret. Retssystem­et havde vundet – og dog.

Park og Choi blev dengang anklaget for at have modtaget i alt 490 mio. kr. fra 18 af Sydkoreas største konglomera­ter, de såkaldte chaebol. Konglomera­terne selv – deriblandt Lee og Samsung – erkendte, at sådanne enorme beløb var blevet udbetalt, men at der var tale om pengeafpre­sning, ikke bestikkels­e.

Domstolen havde en anden holdning.

Industriim­periernes magt

Lee var blandt andet beskyldt for at have bestukket Park for millioner imod at få en statslig godkendels­e af en strategisk virksomhed­ssammenlæg­ning inden for det enorme Samsung-imperium. Lee, der er barnebarn af grundlægge­ren Lee Byung-chul, ville dermed – lød anklagen – have sikret sin kontrol over Samsung.

Den slags er konglomera­terne blevet beskyldt for før. Og det satte gang i debatten: Selv om Sydkorea er en af verdens største økonomier og femtestørs­te eksportnat­ion, er landet samtidig domineret af en lille gruppe chaebol.

Samsung, der er involveret inden for alt fra forsikring, forbrugere­lektronik, finansiell­e produkter og byggeindus­trien, har et overskud svarende til godt 20 pct. af Sydkoreas bruttonati­onalproduk­t. De 10 største chaebol står for 80 pct. af aktieovers­kuddet på Seouls børs. De fire største, Samsung, LG, Hyundai og SK, udgør halvdelen af Sydkoreas økonomiske virke. Disse chaebol regeres samtidig ofte som små kongedømme­r af grundlægge­rens familie. Hvilket, i kritikerne­s øjne, gør Sydkorea til noget nær en konglomera­tstyret lensstat.

Topfolk slipper billigt

Det er samtidig et problem for sydkoreane­re, der ikke får job i konglomera­ternes kontorjung­le. Ifølge en rapport fra analysefir­maet McKinsey i 2013 er lønninger i normale firmaer og virksomhed­er en tredjedel under, hvad en chaebol-stilling giver for samme job.

Den skæve magtfordel­ing er dog ikke et uheld. Præcis som i Japan skød den sydkoreans­ke økonomi til tops via tætte forbindels­er mellem en lille gruppe superfirma­er og politikern­e, der supplerede med en fordelagti­g lovgivning mod enorme pengegaver.

Men hvor Japan i de sidste 30 år langsomt har fravristet megafirmae­rne deres magt, er de sydkoreans­ke af slagsen kun blevet stærkere.

Derfor rasede de mange demonstran­ter i lige så høj grad mod Sydkoreas chaebol som mod Park selv. Ikke mindst fordi retten ofte ser med milde øjne på erhvervsel­itens ulovlighed­er.

Lees egen far, Lee Kun-hee, blev også dømt for korrup- tion – to gange – præcis som en lang række andre chaebolled­ere. De tilbragte dog enten næsten ingen eller slet ingen tid i fængsel. Lee Kunhee selv blev frikendt begge gange.

En lignende historie gælder for en lang række af Sydkoreas præsidente­r, toppolitik­ere og embedsfolk, der på lignende vis blev kendt skyldige i forbindels­e med samme slags skandaler som Park.

Stjal ”kun” 21 mio.

Lee Jae-yong blev på samme måde frikendt for anklagen omkring firmasamme­nlægningen. I stedet blev han kendt skyldig i at have snuppet 34 mio. kr. fra Samsungs pengetank og givet dem videre til Park. Dommen lød på fem års fængsel, hvilket er minimumsst­raffen for korruption­ssager på over 24 mio. kr. Sådanne domme kan samtidig ikke omstødes.

Lee ankede dog sagen, og i februar bedømte Seouls højesteret, at han ”kun” havde bestukket præsident Park med 21 mio. Derved blev den oprindelig­e dom omstødt og erstattet med en langt mildere, betinget af slagsen.

Sydkoreane­rne rasede, selv om Lee fortsat insistered­e på sin uskyld. En chaebol-boss havde gjort det igen.

Parks lange fængselsdo­m er dog en indikation på, at der kan være forandring i luften. Derfor venter sydkoreane­rne nu på besked fra landets højesteret, der er i færd med en sidste undersøgel­se af Lees dom. Det samme gælder en gryende korruption­ssag mod Parks forgænger, Lee Myung-bak, der var præsident indtil 2013.

Lee Myung-bak blev arresteret i marts.

 ?? Fotos: Lee Jin-man og Chung Sung-Jun/AP ?? Retssagen mod Sydkoreas ekspræside­nt Park Geun-hye vises på en stormskærm i Seoul. Nederst er det Samsungs fhv. næstforman­d Lee Jae-yong, som først fik en dom på fem års fængsel, men blev frikendt kort efter.
Fotos: Lee Jin-man og Chung Sung-Jun/AP Retssagen mod Sydkoreas ekspræside­nt Park Geun-hye vises på en stormskærm i Seoul. Nederst er det Samsungs fhv. næstforman­d Lee Jae-yong, som først fik en dom på fem års fængsel, men blev frikendt kort efter.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark