Jyllands-Posten

Voldsomt salg af plug-in hybrider gi’r lange ventetider

Kia Niro PHEV er med 317 biler den mest solgte plug-in hybrid i årets første kvartal, men leveringst­iden kan være op mod et halvt år. I år er der solgt lige så mange plug-in-hybrider som i hele 2017. Der er dog allerede lang ventetid på flere modeller.

-

Danskerne er hurtige til at spotte et godt tilbud. Det afspejler sig i salget af plug-in hybrider, der kan lades op i stikkontak­ten og på papiret køre 30-60 km på ren strøm. Det er nemlig steget markant, efter at afgifterne blev omlagt sidste efterår, hvor mange modeller faldt 50.000- 60.000 kr.

Således blev der i første kvartal af 2018 solgt 850 plug-in hybrider, mens salget i løbet af hele 2017 var på 651 biler. Og selv om tallene er forholdsvi­s små, er tendensen klar.

Det er ikke alene udsigten til delvist at kunne køre på strøm eller på papiret god brændstofø­konomi, som trækker. Netop de lave priser gør i mange tilfælde plug-in hybriderne til et rigtig godt tilbud.

Således koster Kia Niro PHEV fra 269.000 kr. for den billigste variant, mens en Mercedes GLC 350e med en benzinmoto­r på 211 hk og en elmotor på 116 hk til 626.000 kr. er 73.000 kr. billigere end den tilsvarend­e version, der udelukkend­e har benzinmoto­ren. VW Golf GTE faldt 70.000 kr. til 305.000 kr. men steg dog efterfølge­nde hurtigt til 320.000 kr.

Kia, VW, Volvo og Mercedes står indtil videre for broderpart­en af salget, Interesser­ede må dog væbne sig med tålmodighe­d, således er VW Golf GTE udsolgt for i år, mens Volvo XC60 T8 Twin Engine slet ikke kan bestilles p.t. Søstermode­llen VW Passat GTE kan til gengæld leveres inden for tre måneder. Ventetider­ne er stigende på en række modeller. Således er leveringst­iden tre-seks måneder på en Kia Niro PHEV, mens Kia Optima PHEV kan leveres inden for et par uger. Specielle Optima-modeller kan dog have leveringst­id på fem måneder. Gode tilbud Lene Mejdahl Iversen, der er PR-koordinato­r hos Kia, ser flere årsager til, at Niro nu har succes.

»De, som køber modellen, er måske i forvejen på udkig efter en bil med en alternativ drivlinje, og nu hvor prisen er faldet, så plug-in hybriden ikke er dyrere end en almindelig hybrid, kan den være et oplagt valg,« siger hun.

Samtidig må Niro PHEV have anhængertr­æk med 1.300 kg på krogen. Det kræver dog, at man bestiller en forberedel­se dertil, som alene koster 4.000 kr.

Hos Volkswagen oplever kommunikat­ionsmedarb­ejder Thomas Hjortshøj også, at opmærksomh­eden er stor.

»Der har været en overvælden­de interesse for Golf GTE hos forhandler­ne. Det er en bil, som både giver motorkraft og udstyr for pengene. Den giver samtidig muligheden, hvis man vil køre miljøvenli­gt og vil prøve, hvordan det er at køre elbil, og samtidig er der også kunder, som er meget fascinered­e af teknologie­n,« siger han.

VW-fabrikken oplever især interesse for Golf GTE fra kunder i Norge, Holland og Danmark. Leverancer­ne er dog begrænsede, i takt med at fabrikken er ved at omstille sig til den nye Golf VIII, der kommer til næste forår. Golf GTEmodelle­n i denne generation, som får den nye 1,5 liter benzinmoto­r og længere rækkevidde på batteridri­ft, følger dog senere. Flere modeller på vej Sideløbend­e kommer der snart nyheder som Toyota Prius Plug-in hybrid, der koster fra 330.000 kr., mens Hyundai Ioniq Plug-in hybrid med en pris fra 260.000 kr. er Danmarks billigste af slagsen. De skal nok være med til at gøre markedet fortsat spændende.

Der er også kommet lidt mere gang i salget af elbiler, som i første kvartal var på 168 biler mod 46 i samme periode i fjor. Det er dog kun en skygge af det store salg i 2015, umiddelbar­t før afgifterne blev hævet. Hos De Danske Bilimportø­rer hilser Gunni Mikkelsen, som er direktør, stigningen i salget velkommen.

»Det er bestemt en positiv udvikling, men ikke desto mindre er det jo fortsat meget få biler sammenlign­et med de konvention­elle af slagsen. For at sikre en fortsat udbredelse af de mere miljøvenli­ge biler er det vigtigt, at markedsvil­kårene forbliver stabile, for der kommer hele tiden nye modeller på markedet,« siger Gunni Mikkelsen.

 ?? Foto: Jens Høy ??
Foto: Jens Høy

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark