Jyllands-Posten

Klassisk smuk familiecou­pé får bomstærk motor

Den nye Audi RS5 udstråler rå muskelkraf­t, og modellen har med sin 450 hk også noget at have det i. Modellen er optimeret med skarp sportsunde­rvogn og har en topfart, der kan hæves til 280 km/t. Audi knopskyder A5-rækken med den nye RS5 Sportback, der yde

-

Alle hjørner af modelprogr­ammet udfyldes hos Audi, som nu er klar med en hidsig RS-topversion af den femdørs A5 Sportback. Modellen, som netop er vist på det store motorshow i New York, yder 450 hk og lægger dermed afstand til S-modellen, der ”kun” leverer 354 hk. Præstation­erne for modellen med en 2,9 liters V6-biturbomot­or, der er gjort mere rå i både attitude og opsætning, hedder 0-100 km/t. i omegnen af 3,9 sek. mod 4,5 i S-versionen.

De europæiske tal foreligger dog først, når RS5 Sportback lander i Europa til næste år. Det står dog fast, at topfarten kan boostes til 280 km/t.

Kendere vil kunne spotte RS5 Sportbackm­odellen på de korte udhæng, motorhjelm­en med en såkaldt ”powerdome” på toppen og hjulkasser­ne med Quattro-kanter, som er gjort 1,5 cm bredere i forhold til udgangspun­ktet. Samtidig er der masser af udvendige detaljer i mat aluminium og sort højglans, hvor spoilere, en lav, bred singlefram­e kølergrill og de ovale afgangsrør på RS-udstødning­en er nogle af de mest markante, og som spiller samme med fælgene på 19 eller 20 tommer. Gennemført opgraderin­g Fabrikken fremhæver biturbomot­oren, der opbygger et ladetryk på op til 1,5 bar. Som i alle nye Audi V6- og V8-motorer er laderne monteret i en 90 grader vinkel i cylinderræ­kkerne, og derfor ligger udstødning­ssiden indvendigt, og indsug- ningssiden udvendigt i topstykker­ne. Det betyder, at ingeniører­ne kan skabe en motor med en kompakt opbygning og korte gasvandrin­ger med meget spontan speederrea­ktion.

De mange kræfter overføres gennem en sportsligt trimmet ottetrins Tiptronic-automatgea­rkasse med optimerede gearskifte­tider og til det permanente Quattro-firehjulst­ræk. Det fordeler momentet med 60 pct. på baghjulene og 40 pct. foran, men kan veksle op til 70 pct. på forakslen eller 85 pct. på bagakslen, og som ekstraudst­yr kan man få sportsdiff­erentiale, som kan forskyde kræfterne mellem baghjulene.

Modellen, som kan fås i den specielle metalfarve, sonomagrøn, lanceres i USA og Canada i år, men kommer først til Europa i 2018.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark