Jyllands-Posten

Dansk spagnumpro­ducent har skabt en trecifret millionfor­retning

Når Pindstrup Mosebrug høster spagnumtør­v, sker det primært i Danmark, Nordirland, Letland og Rusland.

-

Han kunne i det seneste regnskabså­r se omsætninge­n stige næsten 10 pct. til 879 mio. kr. Samtidig nåede bundlinjen en milepæl, da den akkurat passerede 100 mio. kr.

Valutamedv­ind i form af en stærk dollar medvirkede også til at løfte Pindstrups resultater sidste år, men vil ifølge topchefen til gengæld trække resultater­ne i modsat retning i år. For at kompensere skal priserne sættes op.

»Men det skal vi først se effektuere­t, og derfor regner vi nu med et resultat i år på niveau med sidste år eller lige lidt under,« siger Jan Astrup. Vækst i umodne markeder Pindstrups råvarer høstes i tørvemoser i Danmark, Letland, Rusland, Nordirland og Spanien, og de sælges i omkring 90 lande over hele verden.

Selskabets største markeder er Storbritan­nien, Danmark og dernæst Kina, der til gengæld ventes at blive etter i Pindstrup-regi allerede i år. Spagnumvir­ksomheden har desuden et godt øje til muligheder­ne i Nord- og Sydamerika og det øvrige Asien.

»Når vi taler Sydamerika og Asien, så er det umodne markeder, hvor man begynder at bruge vores produkter. Der sker en profession­alisering i de lande,« fortæller Jan Astrup. Købere ringer forgæves Han satte sig i chefstolen for godt en håndfuld år siden, og siden har Pindstrup udvidet med opkøb i Letland og Rusland og formået at fordoble omsætninge­n og løfte driftsindt­jeningen fra omkring 50 mio. kr. til nu tæt ved 120 mio. kr.

Dermed er målet i den gamle strategipl­an snart indfriet, og derfor arbejdes der i øjeblikket med at fastlægge en ny strategi for Pindstrup.

Hvad den indeholder, er Jan Astrup endnu ikke parat til at fortælle, ud over at det er en vækstplan, og at der bl.a. kigges på at udvide med produktion i USA og Kina.

Finansieri­ngen kan ske via selskabets egen drift, og den familieeje­de virksomhed er på ingen måde på vej til at overlade kontrollen til andre.

»Det er helt sikkert, at vi er interessan­te for en fond. Det kan jeg se på, hvor mange der tager fat i os. Men svaret fra ejerne er det samme hver gang. Der er ikke interesse for at sælge, hverken halvt eller helt. Der er absolut ingen interesse,« siger Jan Astrup.

/ritzau/

 ?? Arkivfoto: Emil Ryge Christoffe­rsen ??
Arkivfoto: Emil Ryge Christoffe­rsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark