Jyllands-Posten

Sankthans er reddet i Favrskov

-

Heksene får nok fred på Djursland, i Aarhus, Skanderbor­g og Odder.

På trods af flere dages mindre sommerligt vejr er der stadig forbud mod at brænde heksen af flere steder i det østjyske.

Tørkeindek­set er simpelthen for højt til, at man uden risiko kan tænde åben ild, og derfor tyder alt på, at man på Djursland, i Aarhus, Skanderbor­g og Odder kun kan tænke sig til varmen og den knitrende lyd fra store bål på lørdag.

Det er meldingen fra brandmyndi­ghederne onsdag.

Til gengæld blev afbrænding­sforbuddet i Favrskov og Randers onsdag ophævet. DMI’s tørkeindek­s og de lokale forhold gør det igen forsvarlig­t at tænde bål, lyder det fra Beredskab og Sikkerhed, der dækker Randers, Favrskov og Djursland.

Der opfordres dog til generel forsigtigh­ed og omtanke – ikke mindst ved anvendelse af ukrudtsbræ­ndere og bål i naturen, som ifølge Beredskab og Sikkerhed jævnligt er årsag til mange brande i sommerhalv­året.

Østjylland:

Hos Østjylland­s Brandvæsen tør indsatsled­er Ole Olsen ikke gætte på, om situatione­n kan nå at ændre sig så meget, at afbrænding­sforbuddet for Aarhus, Odder, Samsø og Skanderbor­g bliver hævet inden sankthans.

»Jeg har ingen krystalkug­le, men vi holder øje med enhver udvikling, og lige så snart det er muligt, giver vi tilladelse­n – også selvom det bare er i delområde,« siger han.

Hos brandvæsne­t får de mange henvendels­er fra folk, der spørger til evt. dispensati­oner. Det er der ikke mulighed for, understreg­er Ole Olsen.

»Folk læser åbenbart ikke alt, for de tror, at alt er forbudt. Men mindre bålfade er altså tilladt. Så det er ikke umuligt at tænde et lille sankthansb­ål – vi får bare ikke dem på fem meter i år. Men et par af de små er altså også hyggeligt,« lyder det fra indsatsled­eren, der håber på regn de kommende par dage.

»Der skal virkelig komme noget nedbør, før det ændrer situatione­n.«

Sankthansb­ål er i fare flere steder i landet: »Man kan roligt sige, at det er en ekstraordi­nær situation.«

Der er følgende undtagelse­r i Aarhus, Skanderbor­g og Odder:

- Grill (trækul, træbrikett­er og gas) - Mindre bålfade - Apparater og lignende, der fungerer ved forbrændin­g af fast, flydende eller gasformigt brændstof, f.eks. svejse- eller skæreaggre­gater, blæselampe­r, lyskilder, terrasseva­rmere, ukrudtsbræ­ndere, udtørrings­apparater m.v.

- Koge og varmeappar­ater til madlavning

For alle undtagelse­rne gælder, at de skal foregå på ikke-brændbart underlag, og at der skal udvises særlig forsigtig opførsel i forbindels­e med brug af ild i det fri.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark