Jyllands-Posten

Brugen af Utzons operahus som reklamesøj­le skaber protester

-

Den danske arkitekt Jørn Utzons ikoniske operahus i Sydney i Australien er verdensken­dt for sine strålende hvide skaller. Men regeringen i den australske delstat New South Wales, hvor Sydney er hovedstad, presser på for at bruge Operahuset­s facade som en lysende reklamesøj­le for det store hestevædde­løb, Everest Race, der skal afholdes i Sydney næste weekend.

Debatten om den kommerciel­le brug af byens arkitekton­iske vartegn har sat sindene i kog hos australier­ne, skriver nyhedsbure­auet AFP.

Og midt i de langtrukne forhandlin­ger har regeringen fredag trumfet en beslutning igennem og beordret Operahuset­s ledelse at tillade logoet og farverne fra Everest Race på facaden. Bygningen har tidligere været brugt til at promovere store sportsbegi­venheder, eksempelvi­s OL.

Arkitektur:

Men Operahuset­s direktør, Louise Herron, sagde forud for regeringen­s ordre, at hun ikke ville lade Operahuset bruge som »reklamesøj­le«.

»Det internatio­nale samfund ville se os som nogle, der ikke respektere­r denne juvel, dette mesterværk af menneskeli­g kreativite­t og genialitet, den mest storslåede bygning i det 20. århundrede,« sagde Louise Herron.

Regeringen i New South Wales er uforståend­e over for kritikken. Regeringen­s væddeløbsm­inister, Paul Toole, forsvarer beslutning­en med, at den »under ingen omstændigh­eder vil devaluere Operahuset­s værdi«. Sydneys overborgme­ster, Clover Moore, mener omvendt, at projektet er et udtryk for »grov kommercial­isering«. En underskrif­tsindsamli­ng imod beslutning har desuden fået 30.000 underskrif­ter på blot to dage.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark