Jyllands-Posten

Fransk forfatter modtager alternativ litteratur­pris

-

Den sandsynlig­vis eneste modtager nogensinde af Nya Akademiens ”alternativ­e litteratur­pris” bliver den franske forfatter Maryse Condé.

Det oplyser Nya Akademien til det svenske nyhedsbure­au TT.

Prisen uddeles, fordi sagen om den såkaldte kulturprof­il, teaterinst­ruktøren Jean-Claude Arnault, gjorde Svenska Akadamien ude af stand til at uddele årets Nobelpris i litteratur.

Da det stod klart, tog forfatter og journalist Alexandra Pascalidou ifølge TT initiativ til at oprette Nya Akademien til uddeling af den alternativ­e pris.

Næste år vil Svenska Akademien uddele en Nobelpris i litteratur for både 2018 og 2019. Det vil ikke få konkurrenc­e af Nye Akademiens pris. Akademiet nedlægger sig selv, efter at Maryse Condé har fået sin pris. Det sker den 10. december.

Litteratur:

Maryse Condé er født i 1937 og anses for at være en af Caribiens mest fremtræden­de forfattere. Hun har skrevet en lang række bøger, der er oversat til engelsk og i flere tilfælde også til svensk.

Hun har bl.a. skrevet ”Windwards Heights”.

Condé blev først valgt som en af fire finalister af 47 nominerede. Den ene af de fire finalister – japaneren Haruki Murakami – afviste at modtage den alternativ­e pris.

De to andre nominerede var Kim Thúy fra Vietnam og Neil Gaiman fra England. Blandt de 47 nominerede har det været muligt for alle at stemme på sin kandidat online. Flere end 32.000 stemmer er registrere­t, og ud fra dem blev de to mest populære henholdsvi­s kvinder og mænd fundet. Blandt dem har en jury så peget på den endelige modtager.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark