Jyllands-Posten

Smarte løsninger og lang rækkevidde i den længe ventede billig-Tesla

Tesla Model 3 kommer først til Danmark til næste år. Bilen er bedst, når vejen går ligeud, men byder på smarte løsninger, viser første test af den billigere Tesla.

-

Som stærkt rutineret udi at prøve nye bilmodelle­r kan det synes lidt overflødig­t, at jeg skal gennem en detaljeret gennemgang af produktet, men Model 3 er så forskellig fra andre biler, at det er fornuftigt nok.

Hos Tesla har man vendt op og ned på den traditione­lle måde at betjene en bil på, så derfor har Model 3 ingen startknap. Du sætter dig blot ind: spænder sikkerheds­selen, trykker bremsepeda­len ned, vipper en stilk kontakt nedad, og vupti, så er du rullende.

Nøglen er et let overdimens­ioneret kreditkort, som man blot skal have på sig i tilfælde af, at mobilen går i stykker eller løber tør for power.

Den daglige betjening sker via mobilen, og det fungerer perfekt, ligesom installeri­ngen af Teslaappen går legende let. Et enkelt password, og du har kontrol over stribevis af funktioner på mobilen inklusive mulighed for at køle kabinen til en forudbeste­mt temperatur. Det er smart, når termometre­t som nu viser 36 grader i skyggen.

Tesla Model 3 er på mange måde en ung bil. Bilens såkaldte A-stolpe er meget kraftig og samtidig så flad i designet, at man skal dukke hovedet meget, når man stiger ud og ind af bilens forsæder. I økologiens tidsalder har Tesla besluttet, at bilen ikke kan leveres med lædersæder, så derfor er testbilen udstyret med, hvad man på marketings­prog kalder kunstlæder. Det sveder man meget i, og i det hele taget er sæderne ikke de bedste, for man sidder for meget på sædet fremfor i det. Der er rimelig plads i kabinen, men hverken benplads eller hovedhøjde er på niveau med det, vi finder i f.eks. en Mercedes C-Klasse. To knapper styrer betjeninge­n At sætte sig til rette i bilen er en anderledes oplevelse end i traditione­lle biler. For at spare omkostning­er har Tesla smidt 99 procent af alle knapper ud og tilbage er blot to multifunkt­ionsknappe­r på rattet og en lovbefalet knap til advarselsb­linket. Alt andet styres via bilens store centrale 15’’-skærm, der også fungerer som speedomete­r. Det betyder, at indstillin­ger af eksempelvi­s spejle skal ske via knapperne på rattet efter flere tryk på skærmen, og i praksis er det ikke så funktionel­t.

Vores testbil har omkring 8.000 km på den digitale kilometert­æller, og fornemmels­en af bilens samlekvali­tet er en lidt blandet oplevelse. Flere

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark