Jyllands-Posten

Den franske folkevogn, der var elsket for manglen på særheder

Citroën ZX var en ganske ordinær, men dog velkørende og rummelig bil i Golf-klassen. Derfor blev den Årets Bil i Danmark 1992.

-

Citroën gør meget ud af at fortælle, at mærket er på vej tilbage til rødderne – altså med komfortabl­e, iderige biler, som skiller sig ud fra mængden. Sjovt nok var strategien stik modsat i begyndelse af 1990’erne, da ZXmodellen blev Årets Bil i Danmark 1992.

Her gjorde man en dyd ud af, at bilen, der skulle fylde hullet ud mellem den lille AX’er og den noget større BX’er, ikke generede nogen, så designet var forsigtigt. Samtidig var ingen af modellerne udstyret med firmaets kendte hydraulisk­e affjedring­ssystem.

Til gengæld var ZX så velkonstru­eret, at den vandt ganske komfortabe­lt foran de nye Opel Astra og Peugeot 106. Bilen var længe ventet, for Citroën havde manglet en afløser til Visa, og konkurrent­er som primært Ford Escort, VW Golf, Toyota Corolla og Opel Kadett dominerede markedet.

På sin vis havde bilen sin egen stil med et design lavet af Nucchi Bertone, der også var manden bag BX, og den var vindglat og enkel i sit look. Mest karakteris­tisk var en lille ekstra rude i siden, og topmodelle­n kaldet Volcane havde endda en lille spoiler på bagsmækken.

Den franske nyhed, der kostede fra ca. 130.000 kr., vandt især gehør takket være gode egenskaber hele vejen rundt, for den kørte godt og var særdeles komfortabe­l. Gammelkend­te motorer Motortekni­kken var kendt, for man havde hentet pumpeværke­rne fra AX og BX.

Basisversi­onen hed Reflex og havde en 1,3 motor med 75 hk, mens topmodelle­n til at begynde med var Volcane med 1,9 liters maskine og 122 hk. Det var nok til at spurte til 100 km/t. på ni sek. Senere kom der en mere voldsom version med 16 ventiler.

Selvfølgel­ig var der træk på forhjulene, men de franske diplominge­niører havde konstruere­t en såkaldt ”passivt medstyrend­e” bagaksel, der kunne få de bageste hjul til at styre indad under svingmanøv­rer. Det gav mere sikre kurveegens­kaber. Et par år senere blev store dele af mekanikken også brugt i den nye Peugeot 306.

Inde i kabinen var det tydeligt, at karrosseri­et var godt udhulet, og en ganske lang akselafsta­nd gav god plads i kabinen, mens der også var rum til passagerer­nes bagage. På de fleste udgaver kunne hele bagsædet endda skydes frem og tilbage, ja, selv vinklen på bagsædets ryglæn kunne reguleres, hvilket var en sjældenhed.

Til at starte med var der kun en femdørs ZX, men der skulle ikke gå længe, før der kom tredørs vogne, og der kom også dieselmoto­rer.

I en periode solgte Citroën godt herhjemme, men blev overhalet af Peugeot 306, da den kom på markedet i 1994.

I sommeren 1994 gennemgik modellen et facelift, inden den i slutningen af 1997 blev afløst af Citroën Xsara.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark