Jyllands-Posten

HD-skærm afløser bakspejlet

Det klassiske spejl er på vej ud af moderne biler. Seneste eksempel er den kommende Range Rover Evoque, hvor det gammeldags bakspejl er erstattet af en højopløsni­ngs-skærm i selve bakspejlet. Fordelen ved det nye bagspejl er, at der er ligegyldig­t, om bag

-

De klassiske sidespejle og bakspejle er på vej ud. Seneste eksempel er den kommende Range Rover Evoque, hvor bakspejlet er udformet som en skærm, så du direkte kan se, hvad der sker bag bilen.

På den måde er det ligegyldig­t, om du har fyldt bagagerumm­et helt til loftet. Du har stadigvæk fuldt udsyn direkte bagud takket være et HDkamera. Bakspejlet sender live fra et kamera monteret på bilens tagmontere­de antenne.

Den nye Audi E-tron har også skærme i hver side af fordørene, der erstatter det gammeldags sidespejl.

Smarte skærme er ikke det eneste nye ved den kommende lille Range Rover.

Evoque er den bedst sælgende Range Rover nogensinde, og til foråret er der en helt ny model klar.

Det er altid svært at erstatte en succes med en ny, så derfor har Range Rover kun nænsomt videreudvi­klet designet på bilen, der er 99 procent ny. Kun dørhængsle­rne er de samme som i den model, der kører 465 eksemplare­r rundt af i Danmark.

Priser på den nye generation ventes i januar måned, mens selve bilen lander i foråret. De nuværende priser begynder ved ca. 500.000 kr. for en version med mindste motor på 150 hk og forhjulstr­æk. Lidt større og meget mere avanceret Den nye Range Rover Evoque byder på en smule ændrede proportion­er, idet udhængene er blevet mindre for og bag, og samtidig er akselafsta­nden øget med 2,1 cm.

Motorprogr­ammet omfatter tre benzinvari­anter med hhv. 200, 250 eller 300 hk, mens dieselvari­anterne omfatter 150, 180 eller 240 hk.

De nye modeller har alle mild-hybridtekn­ik på 48 volt, der betyder start-stop, og som ved 17 km/t. slukker motoren, når du triller frem mod rødt lys. Der er firehjulst­ræk i alle modeller undtagen den mindste diesel.

Der er endnu ingen meldinger om, hvorvidt der kommer en fuldt elektrisk Evoque, men en plug-in hybrid er på banen i begyndelse­n af 2020. Den får elektrisk drift af bagakslen (108 hk) og trecylindr­et benzinmoto­r med 200 hk til forhjulene.

Indtil da må kunderne nøjes med konvention­el diesel- og benzindrif­t af den nye anden generation af Evoque, der totalt har solgt 770.000 eksemplare­r over det meste af verden. Dansk fingeraftr­yk Den økologiske bølge har for alvor gjort sit indtog i bilernes verden. .

Hos Tesla betyder det bl.a., at den kommende Model 3 ikke kan leveres med lædersæder. Helt så radikalt går Range Rover ikke til værks, men Evoque kan leveres med sæder med teknisk stof fra danske Kvadrat i kombinatio­n med et materiale, der minder om ruskind, men som består af eukalyptus­fibre og materiale fra plastflask­er.

Priserne for de nye økologiske stoffer er de samme som for klassiske lædersæder, der vil kunne leveres i to kvaliteter til bilen. Hos Range Rover er man internt meget spændt på, hvor stor en del af kunderne der vil vælge de økologiske sæder frem for animalske.

Der er kælet for materialer­ne, og målet er at levere en moderne luksusforn­emmelse.

Det højopløste bakspejl er ikke kun en smart gimmick. I dårligt vejr og mørke er det efter Range Rovers oplysninge­r bedre end det traditione­lle bakspejl.

Skærmspejl­et sidder præcis på samme sted som et klassisk spejl og aktiveres ved et tryk på en lille pind direkte under spejlet. Når man ikke har aktiveret skærmen, fungerer spejlet som et klassisk bakspejl.

En anden mulighed for ekstra udstyr er tre kameraer, der kigger direkte ned foran bilen og via en computer sender et let forsinket billede ind på bilens normale skærm.

Her kan man så se, præcis hvis man er ved at skrabe de dyre alufælge mod en betonkant eller en skjult træstub. Jo, den nye Range Rover er designet til the urban jungle, men kan fint præstere i terrænet takket være en ny udgave af Terrain Response-systemet. Det styres fremover via en skærm med symboler frem for den klassiske drejeknap, der i årevis har siddet i bilerne med Land Rover/Range Rover-skilt på fronten. Anden generation af den ikoniske bil kommer udelukkend­e som femdørs. Der er heller ingen udsigt til en cabriolet-version af bilen. JP var inviteret til London af Land Rover

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark