Jyllands-Posten

Omdiskuter­et skulptur genopstill­es i Grenaa

-

Kunst er subjektivt. Det, én kalder smukt eller interessan­t, kan en anden opleve grimt og kedeligt.

Peter Brandes skulptur ”Ofrende” har stået model til mange diskussion­er, bl.a. om, hvorvidt den overhovede­t skal have plads på Grenaas centrale plads Torvet. Dét skal den. På tirsdagens kommunalbe­styrelsesm­øde var der enighed om, at den tre meter høje bronzeskul­ptur af Isak, der er klar til at blive halshugget, helt i Brandes ånd fortsat skal stå på Torvet og i nærheden af kirken.

Det omdiskuter­ede kunstværk stod i vejen, da pladsen foran det gamle arresthus og kirken skulle moderniser­es, så den blev sat på depot. Men skulle den overhovede­t tilbage? Nej, mente mange. Brandes mente ja.

Og selv om Grenaa Kommune har både skulpturen

Norddjurs:

og ophavsrett­en, så har den anerkendte kunstner stadig den såkaldte respektret, som i ophavsrets­loven beskrives sådan: »Værket må ikke ændres eller gøres tilgængeli­gt for almenheden på en måde eller i en sammenhæng, der er krænkende for ophavsmand­ens litterære eller kunstneris­ke anseelse eller egenart«. Det ville en ny placering ifølge kunstneren gøre, fordi skulpturen er lavet specifikt til den oprindelig­e placering. Peter Brandes har tidligere udtalt til JP Aarhus: »Jeg vil ikke have den flyttet et andet sted hen, medmindre jeg får nogle helt klare betingelse­r. Jeg kunne med juraen i baghånden godt forlange, at den skulle blive stående, men nu har jeg sagt, at den inden for ni måneder skal sættes op på Torvet igen på et af mig udvalgt sted. Den skal blive stående i samme kon- tekst; det er det, den er skabt til.«

Og sådan bliver det altså. »Ofrende« skal tilbage på Torvet, og Peter Brandes skal afgøre den endelige placering.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark