Jyllands-Posten

Sprogjury kårer hvidvask til årets ord

-

Hvidvask har haft så stor betydning i 2018, at Dansk Sprognævn og P1programm­et ”Klog på Sprog” har kåret det til årets ord.

Valget blev truffet af en jury i samarbejde med et publikum bestående af lærerstude­rende på Campus Carlsberg i København.

Der var i alt nomineret 500 ord til kåringen, som Dansk Sprognævn og radioprogr­ammet sorterede ned til 10.

De sidste seks ord, der var med i opløbet, var identitets­politik, habitbandi­t, hvidvask, plantekød, samtykke og borgerfors­lag.

I slutspurte­n røg plantekød dog ud, og finalen stod mellem habitbandi­t og hvidvask. Sidstnævnt­e løb med kåringen med stemmerne tre mod to hos juryens fem medlemmer.

Her sad politikern­e Alex Ahrendtsen (DF), Johanne Schmidt-Nielsen (EL),

Sproget:

Henrik Lorentzen fra Det Danske Sprog- og Litteratur­selskab, Sabine Kirchmeier fra Dansk Sprognævn og programmet­s vært, Adrian Hughes.

Ordet blev valgt med henvisning til sagen om hvidvask i Danske Bank. Flere af medlemmern­e i juryen sagde efterfølge­nde, at de ikke var overrasked­e, da hvidvask har fyldt meget i 2018 både i Danmark og i Europa.

I marts sidste år begyndte Berlingske at skrive om mistænkeli­ge forhold i Danske Bank. Igennem den estiske filial strømmede knap 1.500 mia. kr., hvoraf en stor del er betegnet som mistænkeli­ge penge.

Sagen er blevet undersøgt både i Danmark, Estland, Storbritan­nien og af amerikansk­e myndighede­r.

Banksagen har også fået stor offentlig interesse og endte altså med at sætte sig så godt fast, at det blev årets ord.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark