Jyllands-Posten

Sidste weekend med gris på gaflen

-

I sidste weekend tilberedte husjomfrue­n på Gammel Estrup klassisk julesul fra flæskesteg, medister og frikadelle­r til sylte, blodpølse og grisetæer i gelé.

Det gør hun også i denne weekend - både lørdag og søndag fra kl. 10 til 16.

»Før i tiden slagtede man altid en gris på herregårde som Gammel Estrup, når julen nærmede sig. Herregårde­ne var store og rige husholdnin­ger, og både herskabet og de mange tjenestefo­lk samt julegæster fra nær og fjern spiste godt i juletiden. Julen blev forberedt i lang tid, og allerede i efteråret syltede man for eksempel frugt og grønt fra herregårds­haven. I ugerne op til jul tilberedte man grisen, og det var et stort arbejde, for alle dele af dyret skulle bruges til de mange forskellig­e retter, der blev tilberedt ved håndkraft uden moderne køkkenmask­iner«, fortæller museumsins­pektør Marie Kirstine Elkjær.

Selvom julegrisen ikke længere bliver slagtet på Gammel Estrup, så bliver museets gæster ikke snydt for at følge tilberedel­sen af den klassiske julemad.

I Herregårds­køkkenet kan man købe håndmadder med forskellig­t hjemmelave­t grise-pålæg, så alle kan prøve at smage på retterne. Det er også muligt at købe kaffe og kage bagt i det store brændekomf­ur.

Har man mod på selv at få fingrene i dejen, kan man besøge det særlige

bageværkst­ed, hvor børn og deres forældre kan lave peberkagef­igurer efter historisk opskrift.

Norddjurs:

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark