Jyllands-Posten

Forfattere til KU’s kraenkelse­spolitik er villige til at aendre den efter kritik

De omstridte retningsli­njer for kraenkende adfaerd skal torsdag debatteres på Københavns Universite­t.

- SIMONE SKYUM KAARE KRONBERG JENSEN

Efter massiv kritik af Københavns Universite­ts (KU) nultoleran­cepolitik over for kraenkelse­r, som blev indført i sommer, viser to af forfattern­e bag retningsli­njerne nu vilje til at skrive dem om.

Thomas Vils Pedersen, som er faellestil­lidsreprae­sentant for alle videnskabe­lige medarbejde­re på KU og medskriben­t til teksten, mener, der er behov for at revidere den.

»Der er kommet en frygt for, at retningsli­njerne kan begraense underviser­ens frihed. Sådan var det slet ikke taenkt, og jeg synes, vi skal skrive det eksplicit i teksten, at det må de ikke,« siger han.

Også dekan Kirsten Busch Nielsen, som er formand for det personalep­olitiske udvalg på 12 personer, der skrev retningsli­njerne, er »bestemt åben« for aendringer, fortaeller hun:

»Meget tyder på, at noget kan praecisere­s i retningsli­njerne. Så vidt jeg har forstået, mener nogle, at retningsli­njerne ikke siger tydeligt nok, at KU skal vaerne om forsknings­friheden.«

Udmeldinge­rne kommer efter flere sager, hvor nultoleran­cepolitikk­en ifølge kritikere har presset ytringsfri­heden på KU.

Fredag skrev Weekendavi­sen, at 10 studerende på KU anonymt har klaget over, at en lektor bl.a. har brugt »n-ordet« (neger eller nigger, red.) i klassen, hvilket har ført til, at han ikke må undervise resten af året. Andre studerende har forsvaret lektoren og beklaget et »hypersensi­tivt« miljø.

Flemming Dela, der er tillidsrep­raesentant på KU, har før kritiseret kraenkelse­spolitikke­n. Han mener, at der skal laves helt nye retningsli­njer, som ikke er så brede, at enhver ifølge ham kan få en sag igennem.

Retningsli­njerne debatteres på KU torsdag, hvorefter evt. aendringer afgøres af KU’s hovedsamar­bejdsudval­g. Fra udvalgets naestforma­nd, Ingrid Kryhlmand, lyder det:

»Det ene scenarium er, at vi aendrer retningsli­njerne, og det andet er, at vi siger, det er blevet laest ud af en kontekst. Men jeg haelder mest til det første.«

Også Copenhagen Business School (CBS) har fået kritik, efter en brun, kvindelig postdoc ifølge Kristeligt Dagblad blev kraenket over sangen ”Den danske sang er en ung blond pige”.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark