Jyllands-Posten

For lang ventetid på kraeftudre­dning

-

De seneste 18 år har danske patienter haft en lovfaestet ret til at blive udredt og behandlet for kraeft inden for en maksimal ventetid. Men et betydeligt antal patienter har – i strid med lovgivning­en – ikke fået tilbudt udredning og behandling af kraeft i overensste­mmelse med de maksimale ventetider. Det fremgår af en ny beretning fra Rigsrevisi­onen. Og det får kritik af de politisk udpegede statsrevis­orer. De kalder det »utilfredss­tillende«.

»Regionerne og Sundhedsog AEldremini­steriet har ikke i tilstraekk­elig grad sikret tidlig opsporing og behandling af patienter, hvor der er mistanke om eller er konstatere­t kraeft,« skriver de bl.a.

»Saerligt bør overvågnin­gen af den tidlige indsats i almen praksis og overholdel­sen af de maksimale ventetider styrkes. Rapporten viser, at der i årene 20142017 var mere end 3.000 tilfaelde, hvor de maksimale ventetider for udredning eller behandling blev overskrede­t. Det skal ses i forhold til, at der i samme periode var cirka en halv million patienter, der begyndte udredning for kraeft.

Mild kritik

2014 var det år, hvor der var klart flest overskride­lser af ventetider­ne. Det haenger sammen med, at der blev indført et nationalt screenings­program for tyktarmskr­aeft og endetarmsk­raeft. Her havde regionerne ikke kapacitet til at gennemføre alle de påkraevede screeninge­r. Kritikken »utilfredss­tillende« er i den milde ende af den skala for kritik, som Statsrevis­orerne bruger. Når det står rigtig galt til, bruger de formulerin­gen »påtaler skarpt«.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark