Jyllands-Posten

Politikern­e ville løfte eleverne i skolen. Lykkedes det? Nej, nej, nej – og atter nej

Siden folkeskole­reformen blev indført i 2014, er det ikke lykkedes at nå reformens fire konkrete mål.

- KLAUS DOHM

Der er ”nej” naermest over hele linjen til spørgsmåle­t om, hvorvidt folkeskole­n har indfriet de fire mål, som blev stillet i forbindels­e med reformen af folkeskole­n, der trådte i kraft i 2014. Både når det gaelder, hvor dygtige eleverne bliver til at laese og regne. Og hvor godt de trives fagligt og socialt.

Det fremgår af en statusrede­gørelse for folkeskole­ns udvikling, som Undervisni­ngsministe­riet offentligg­ør torsdag.

Undervisni­ngsministe­r Merete Riisager (LA) er ikke tilfreds med situatione­n. I en skriftlig kommentar skriver hun:

»Det er ikke godt nok, at vi ikke er kommet laengere i forhold til de målsaetnin­ger, der blev sat i 2013. Jeg haefter mig isaer ved de faglige målsaetnin­ger, hvor jeg mener, vi har en bunden opgave.«

Skoleleder: Ganske fint

Claus Hjortdal, formand for Skoleleder­foreningen, haefter sig ved, at udviklinge­n for de fleste af målene er nogenlunde status quo gennem de seneste fire år.

»Jeg kan godt tåle, at det står stille. På de betingelse­r, som reformen er blevet budt fra starten og indtil nu, må vi sige, at status quo er ganske fint,« siger Claus Hjortdal.

Han peger på, at der siden reformens vedtagelse reelt har vaeret konflikt mellem kommunerne og laererne, indtil en ny overenskom­st blev aftalt i år. Han peger også på, at der er sket en rationalis­ering på undervisni­ngsdelen på 10 pct., og at skolen siden har fået faerre og faerre penge. Desuden har folkeskole­n mistet 15 pct. af laererne og 16 pct. af lederne. Og der er nedlagt skoler.

»Samtidig slås politikern­e som vilde inde i Folketinge­t. Vi skal simpelthen have løsnet grebet. Vi bliver presset på alting med afrapporte­ringer, kontrol og styring. Den del er skadelig for muligheden om at nå i mål,« siger Claus Hjortdal.

Han mener, at folkeskole­n generelt ligger på et meget højt niveau, og at de politiske ambitioner om at ligge endnu højere ikke står mål med de ressourcer, der bliver afsat. Både han og rapporten haefter sig også ved, at erfaringen fra andre lande viser, at det kan tage vaesentlig­t flere år at opnå den ønskede effekt.

Forsknings­chef Andreas Rasch-Christense­n, Via University College, er enig i, at folkeskole­reformen fik den vaerst taenkelige start.

»Politikern­e har gjort reformens liv så vanskeligt som overhovede­t muligt ved allerede i begyndelse­n at lockoute de laerere, som i praksis skulle udføre den,« siger Andreas Rasch-Christense­n.

Reformen halter

Som omtalt i Jyllands-Posten i sidste uge er der en raekke vigtige elementer i folkeskole­reformen som åben skole og undervisni­ng med to laerere, som det halter med at få indført. Selv succeshist­orien med mere idraet er ikke laengere entydig, fordi de aeldre elever igen er begyndt at røre sig mindre.

Det fik to skoleforsk­ere, bl.a. Andreas RaschChris­tensen, til at opfordre politikern­e til nu at give reformen et gennemgrib­ende tjek. Andreas RaschChris­tensen mener dog, at det på nuvaerende tidspunkt er vanskeligt at konkludere, om reformen virker.

»Nogle steder er reformens elementer slet ikke kommet i spil. Derfor er det vanskeligt at vurdere, om de i det hele taget har en positiv betydning,« siger han.

Det er planen at gøre endeligt status over reformen i 2020. Andreas RaschChris­tensen frygter, at status i forhold til målene til den tid bliver den samme – men også at det bliver svaert at handle på den baggrund:

»Man risikerer at tage reformelem­enter ud, som er gode – og beholde andre dele, som faktisk modvirker elevernes udvikling,« siger han.

På de betingelse­r, som reformen er blevet budt fra starten og indtil nu, så må vi sige, at status quo er ganske fint. Claus Hjortdal, formand for Skoleleder­foreningen

Politiske forhandlin­ger

Lige nu forhandler politikern­e på Christians­borg om justeringe­r i folkeskole­reformen.

»Som undervisni­ngsministe­r er jeg øverst ansvarlig for folkeskole­n, og det ansvar tager jeg på mig. Derfor har regeringen også taget initiativ til at justere folkeskole­lovgivning­en nu, og ikke i 2020 når slutevalue­ring er planlagt,« skriver Merete Riisager.

I spil er ifølge hende bl.a. et bedre greb om faglighede­n, en smule kortere skoledag isaer for de yngste, samt nedbringel­se i antallet af vikarer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark