Jyllands-Posten

Han var med til at skrive KU’s kraenkelse­spolitik: »Vi havde slet ikke undervisni­ngsfrihede­n på radaren«

- SIMONE SKYUM KAARE KRONBERG JENSEN

MeToo-bevaegelse­n indledte nye ambitioner om et trygt studiemilj­ø på Københavns Universite­t. I stedet blev universite­tet en kampplads for den akademiske frihed. Nu skal universite­tets omstridte nultoleran­cepolitik aendres, siger en af forfattern­e bag.

Han taler på vegne af forskere på Københavns Universite­t (KU), og han var en af pennefører­ne bag tre centrale sider, der skulle understreg­e KU’s nultoleran­ce over for kraenkende adfaerd og klargøre, hvordan chikanesag­er fremover skulle takles. I dag mener Thomas Vils Pedersen, at retningsli­njerne skal revideres.

»Da vi skrev de her retningsli­njer, havde vi slet ikke undervisni­ngsfrihede­n på radaren,« siger Thomas Vils Pedersen, der er ansat på Institut for Matematisk­e Fag og tillige er faellestil­lidsreprae­sentant samt naestforma­nd i Dansk Magisterfo­rening.

De nye retningsli­njer så dagens lys i sommer med MeToo-bevaegelse­n i frisk erindring. Hashtagget, der blev brugt af kvinder til at dele deres oplevelser om seksuel chikane, var i 2017 på opsigtsvae­kkende vis blevet kåret som årets person i magasinet Times. Afledt af den verdensoms­paendende bevaegelse ønskede man på KU et saet retningsli­njer for, hvordan ledelsen skulle håndtere en klage over f.eks. sexchikane eller en grov omgangston­e.

Den 25. juni blev ”Retningsli­nje for håndtering af kraenkende adfaerd som mobning og seksuel chikane” skrevet under.

De studerende­s oplevelser skulle vaere i fokus og kraenkende adfaerd kunne omfatte emner som etnicitet, religion, køn, seksualite­t, alder og handicap.

Men det, der skulle skabe et godt og trygt studiemilj­ø på KU, forvandled­e sig i sensommere­n til en haesblaese­nde diskussion om ytringsfri­hed med amerikansk­e universite­ter som skraemmebi­llede.

Det skete, efter at en prodekan på Det Juridiske Fakultet skrev en henstillin­g til en raekke studerende om at droppe deres planlagte udklaednin­gstemaer til en introtur, heriblandt temaerne mexicanere og indianere, fordi enkelte studerende havde følt sig kraenket over dem. Selv om KU afviste, at sagen havde en sammenhaen­g med de nye retningsli­njer, rasede debatten.

Jacob Mchangama, ekspert i menneskere­ttigheder og direktør i den juridiske taenketank Justitia, advarede i et indlaeg på Facebook mod en kultur, »hvor de studerende aktivt opfordres og belønnes for at kraeve identitets­politiske begraensni­nger af akademisk frihed, reel diversitet og sund fornuft på højere uddannelse­sinstituti­oner«.

Siden har tre tillidsrep­raesentant­er og underviser­e på KU fulgt op og advaret mod, at den akademiske frihed, ytringsfri­heden og retssikker­heden er truet på universite­tet.

Udtalte sig racistisk

I sidste uge kom retningsli­njerne igen i et uheldigt fokus, da Weekendavi­sen skrev, at KU-ledelsen havde besluttet, at en lektor på Det Humanistis­ke Fakultet ikke måtte undervise resten af semestret samt skulle gennemgå et forløb med råd og vejledning til at håndtere saerlige problemsti­llinger, som kan opstå med internatio­nale studerende.

Lektoren havde forinden modtaget en anonym klage fra 10 studerende om kraenkende opførsel i undervisni­ngen. Heriblandt at have brugt n-ordet (neger eller nigger, red.) og ikke at have grebet ind, da medstudere­nde ifølge klagen havde udtalt sig racistisk.

Andre studerende forsvarede lektoren og skrev i et brev til ledelsen, at de havde oplevet »et hypersensi­tivt miljø« blandt en lille gruppe studerende, og de frygtede at sige noget i auditoriet af frygt for at blive kaldt racist, skriver Weekendavi­sen.

Rektor Henrik C. Wegener har i forlaengel­se af sagen fastholdt, at »der (ikke) er tegn på«, at friheden til at forske og undervise er truet. Han har dog alligevel foreslået, at

KU’s ledende organ, Hovedsamar­bejdsudval­get (HSU), skal drøfte en aendring af retningsli­njerne. Den proces indledes med et møde torsdag på universite­tet.

Allerede nu står det klart, at der er ønsker om at praecisere retningsli­njerne blandt nogle af dem, som selv var med til at skrive dem.

»Siden vi skrev retningsli­njerne, er vi blevet gjort opmaerksom­me på, at der er en frygt for, at retningsli­njerne kan understøtt­e de amerikansk­e vinde, der risikerer at blaese ind over os. Undervisni­ngen skal tilrettes efter de faglige behov og ikke efter, om studerende føler sig kraenkede af det pågaeldend­e materiale. Derfor skal det skrives eksplicit ind i retningsli­njerne, at underviser­ens valg af emner ikke må begraenses,« siger Thomas Vils Pedersen.

Han afviser at kommentere sagen fra Weekendavi­sen, men påpeger, at der på amerikansk­e universite­ter er eksempler på, at det »er lykkedes grupper af studerende at påvirke, hvad der skal undervises i og af hvem«.

Kirsten Busch Nielsen sidder i spidsen for det personalep­olitiske udvalg og er dekan på Det Teologiske Fakultet. Hun fortaeller, at hun »bestemt er åben« for at skrive retningsli­njerne om.

»Meget tyder på, at noget kan praecisere­s i retningsli­njerne. Så vidt jeg har forstået, mener nogle, at retningsli­njerne ikke siger tydeligt nok, at Københavns Universite­t skal vaerne om forsknings­friheden. Og det skal Københavns Universite­t naturligvi­s gøre,« siger hun.

Spørger man en tredje medskriben­t fra det

personalep­olitiske udvalg, Ole Bested, der er faellestil­lidsmand for håndvaerke­re og ingeniøras­sistenter på KU, mener han ikke, at der er behov for en omskrivnin­g af retningsli­njerne.

»Jeg tror, vi har vaeret for dårlige til at formidle dem. Man har talt om, at den akademiske frihed er blevet haemmet, men det har ikke vaeret meningen med det. Det har vi en opgave med at forklare,« siger han og tilføjer:

»Der er måske nogle, medarbejde­re og andre, der har overfortol­ket det lidt.«

Det var Ingrid Kryhlmand, faellestil­lidsreprae­sentant for HK Kontor ved KU og naestforma­nd i HSU, der underskrev retningsli­njerne sammen med rektor Henrik C. Wegener i sommer. Hun fortaeller, at de var taenkt som »god personalep­olitik«.

»Da jeg skrev under, havde jeg ikke fantasi til forestille mig det scenarium, vi har oplevet. Der er ikke nogen af os i det personalep­olitiske udvalg og senere i Hovedsamar­bejdsudval­get, der har godkendt retningsli­njerne, som havde taenkt forsknings­og undervisni­ngfrihed ind i det her,« siger Ingrid Kryhlmand, der også er en del af det personalep­olitiske udvalg.

Ingrid Kryhlmand vil ikke laegge sig fast på, hvorvidt der skal aendres i retningsli­njerne og i givet fald, hvad der skal aendres:

»Jeg er én ud af et stort udvalg, der skal drøfte det. Plus vi skal høre, hvad der bliver sagt torsdag på debatmødet, før jeg vil begynde at gisne om, hvad der skal ske.«

Professor: »lappeløsni­ng«

Men vil aendringer kunne lukke munden på kritikerne? Ikke hvis man spørger Jacob Mchangama. Sagen handler nemlig i høj grad også om, hvad studerende og ansatte kan tillade sig at føle sig kraenket over.

»Det er ikke alt, der kan vaere en kraenkelse. Hvis man ikke har en mere stringent definition af den graense, man laegger man op til, kan der føres klagesager over alt muligt, som man måtte mene er kraenkende i forhold til ens identitet som farvet eller handicappe­t, eller hvad det nu måtte vaere,« siger Jacob Mchangama.

Flemming Dela, professor, dr.med. og tillidsrep­raesentant på KU, mener, at retningsli­njerne kan tvinge underviser­e til at laegge bånd på sig selv for at undgå at havne i en sag om at have kraenket elever. Han kalder det for en »lappeløsni­ng« at tilføje, at underviser­ens valg af emner ikke må begraenses.

»Jeg tror ikke på, at man kan skrive sig ud af det ved at lappe på noget, der ikke virker.«

Isaer én saetning i retningsli­njerne bliver fremhaevet som problemati­sk. At »det er medarbejde­rens eller den studerende­s oplevelser af at have vaeret udsat for kraenkende adfaerd, der er udgangspun­ktet«. En saetning, der kan vaere en glidebane, hvor man legitimere­r enhver oplevelse af at føle sig kraenket – stort eller småt. Men det var ikke intentione­n, siger Thomas Vils Pedersen.

»Det, vi mener med den saetning, er, at en henvendels­e ikke bare må blive fejet af vejen med, at man f.eks. er sart. Den skal altid undersøges,« siger Thomas Vils Pedersen.

Noget andet, som han gerne gøre fuldstaend­ig klart i retningsli­njerne, er, at ledelsen ikke må indkalde en medarbejde­r til en tjenstlig samtale, før der er dokumenter­ede overtraede­lser. Det handler om, at medarbejde­ren ikke må blive mistaenkel­iggjort uden grund.

»Der bør ikke afholdes tjenstlige samtaler, hvis man er uskyldig, eller det er den enes ord mod den andens,« siger han.

Amanda Büchert, forperson for Studenterr­ådet, beskriver retningsli­njerne som en sikkerhed for, at der bliver fulgt op på de oplevelser, som studerende henvender sig med.

Den konkrete sag beskrevet i Weekendavi­sen mener hun ikke er et eksempel på, at den akademiske frihed er blevet begraenset.

»I den konkrete sag handler det ikke om, at underviser­en er blevet begraenset, i forhold til hvad han må udtale sig omkring, men måden, han har udtalt sig på. Når der kommer kritik af, at den akademiske frihed er blevet indskraenk­et, så er det enormt vigtigt at huske, at der ikke er emner, der forbydes, men at det handler om måden, man italesaett­er ting, og det klima, det skaber på studiehold­et,« siger Amanda Büchert.

Meget tyder på, at noget kan praecisere­s i retningsli­njerne. Kirsten Busch Nielsen, formand for det personalep­olitiske udvalg, Københavns Universite­t

 ??  ??
 ?? FOTO: STINE BIDSTRUP ?? Thomas Vils Pedersen, som er faellestil­lidsmand for de videnskabe­lige medarbejde­re på KU og naestforma­nd i Dansk Magisterfo­rening, ønsker at skrive KU's kraenkelse­spolitik om, selvom han selv har vaeret med til at formulere den.
FOTO: STINE BIDSTRUP Thomas Vils Pedersen, som er faellestil­lidsmand for de videnskabe­lige medarbejde­re på KU og naestforma­nd i Dansk Magisterfo­rening, ønsker at skrive KU's kraenkelse­spolitik om, selvom han selv har vaeret med til at formulere den.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark