Jyllands-Posten

»Vi kan ikke haenge os i hvert eneste ord«

”Den danske sang er en ung blond pige” har skabt fornyet debat om kraenkelse­r, men hvad er historien bag sangen?

- IDA DENGSØE

»Den danske sang er en ung blond pige, hun går og nynner i Danmarks hus,« skrev digteren Kai Hoffmann i 1924 uden den fjerneste anelse om, at netop disse ord ville blive genstand for en kraenkelse­sdebat mere end 90 år senere. Oprindelig­t skrev digteren versene til et korstaevne i 1924, og to år senere bad han den kendte danske komponist Carl Nielsen om at laegge melodi til ordene. Det er den version, vi i dag kender som ”Den danske sang er en ung blond pige” i Højskolesa­ngbogen.

»Sangen er en hyldest til begrebet den danske sang, der sammenlign­es med en ung blond pige. Dengang skulle den saette stemningen og samle en masse sangglade mennesker allerede fra første vers. Der var intet racistisk i den kontekst,« siger forsknings­professor emeritus Niels Krabbe, der er forhv. konsulent for Dansk Center for Musikudgiv­else ved Det Kongelige Bibliotek. Han mener, det er vigtigt, at man har for øje, at sangen er skrevet i 1920’erne, hvor genforenin­gen i Sønderjyll­and og nationalis­men fyldte meget:

»Hvis man tager den enkelte linje ud af kontekst, er det jo et staerkt udsagn, og man kunne måske godt mene, der bare skulle stå pige. Men det andet faldt digteren ind, og han skrev det i en tid, der var gennemsyre­t af nationalån­d, bøgetraeer og bølgeskvul­p, og det er jo et billede. Havde linjen stået laengere nede, er jeg ikke sikker på, det havde fået så meget opmaerksom­hed.«

Var ikke gået i dag

Der ville dukke lignende eksempler op, hvis man begyndte at gennemgå de historiske sange, mener han:

»Hvis vi skulle forholde os til alt, hvad vi synger, kunne vi jo ikke åbne munden. Der er selvfølgel­ig nogle sange, man ikke skal synge i nogle sammenhaen­ge, men vi kan ikke haenge os i hvert eneste ord. Hvis vi stopper med at synge nogle af de danske sange, mister vi vores helt saerlige folketradi­tion.«

Han mener, sangen er »holdbar« i 2018, men hvis den skulle skrives i dag, ville ordvalget vaere anderledes:

»Man kunne jo ikke drømme om at skrive det samme i dag, for tekster om lyse, danske piger vil jo lugte af nationalis­me. Så kan man spørge, hvorfor vi skal blive ved med at synge den, men ellers er konsekvens­en jo, at vi ikke kan åbne munden, og så er der pludselig mange sange, vi ikke laengere kan synge.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark