Jyllands-Posten

Undskyldni­ng splitter studerende på CBS: »Det er en storm i et glas vand«

- MANON BUCH JACOB HAISLUND

Julefreden har endnu ikke saenket sig over Copenhagen Business School, CBS, hvor eksamensra­es og aflevering­er haenger tungt over de studerende­s hoveder.

Der har dog alligevel vaeret tid til at diskutere en episode, der udspillede sig i selvsamme bygning for knap to år tilbage.

Sangvanern­e på CBS tiltrak sig stor opmaerksom­hed og mødte kras kritik fra bl.a. statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen (V), efter at Mads Mordhorst, viceinstit­utleder på CBS’ Department of Management, Politics and Philosophy, onsdag i Kristeligt Dagblad fortalte om en episode, der omhandler en kendt dansk højskolesa­ng.

Ved et internt møde havde personalet på CBS sunget sangen ”Den danske sang er en ung blond pige”. En kvindelig dansk underviser med »anden etnisk baggrund« oplevede sangen som kraenkende og ikkeinklud­erende, og det førte til en undskyldni­ng fra Mads Mordhorst.

Mads Mordhorst »forstår hendes reaktion«, fortalte han til Kristeligt Dagblad og konstatere­de, at han ikke selv vil synge med på sangen laengere – og heller ikke kan forestille sig, at andre »vil tage den op nu, hvor vi har den erfaring i bagagen, at den kan virke stødende«.

»Det kan simpelthen ikke vaere rigtigt, hvis der fremover ikke kan synges efter højskolesa­ngbogen,« lød reaktionen på Facebook fra statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen. Og justitsmin­ister Søren Pape Poulsen (K) skrev, at »jeg skulle lige se efter en ekstra gang, om det her var en joke. Det var det desvaerre ikke«.

Ret til en undskyldni­ng

Flere af de hårdtarbej­dende studerende i CBS’ kantine kan heller ikke forstå, hvorfor ledelsen har valgt at undskylde i sagen om højskolesa­ngen. En af dem er Frederik Winther.

»Det er blevet en storm i et glas vand. Jeg synes efterhånde­n, at alt kan bringes ud af kontekst, og man skal ikke undskylde, fordi en enkelt person ikke forstår sangens oprindelse. Det føles, som om alt kan blive til en kraenkelse­ssag,« siger Frederik Winther, der studerer på første år af en kandidat i datascienc­e.

»Ledelsen skulle have stået fast og holdt på, at det er en sang, man gerne må synge på CBS,« mener han.

I laesesalen har en studiegrup­pe netop diskuteret episoden. Her er der dog mere forståelse for, hvorfor Mads Mordhorst valgte at undskylde til underviser­en.

»Sagen er blevet blaest op, og man skal passe på med, at sager som disse ikke kommer til at fylde for meget i den offentlige debat. Jeg synes dog ikke, at CBS er gået for langt i valget om at undskylde. Hvis nogen ønsker en undskyldni­ng og har følt sig kraenket, så synes jeg også, at de skal have den,« siger Sarah Sunning, der studerer på første semester på HA-psykologi.

Hendes studiekamm­erat Rasmus Vanner, der ligeledes går på første år af uddannelse­n med erhvervsøk­onomi og psykologi, er enig.

»Vi har mange internatio­nale elever på skolen, og hvis de følte sig kraenkede over en lignende tekst, ville skolen også skylde dem en undskyldni­ng. Jeg ville ikke selv have følt mig kraenket over sangens tekst, men vi føler ikke alle det samme, og derfor er underviser­ens reaktion berettiget,« siger Rasmus Vanner.

Højskolesa­ngen ”Den danske sang er en ung blond pige” skabte debat, da Copenhagen Business School valgte at undskylde til en underviser efter en klage over sangen. Jyllands-Posten har spurgt elever fra CBS om deres holdning til sagen.

»CBS dropper ikke Højskolesa­ngbogen«

Jyllands-Posten var i kontakt med Mads Mordhorst onsdag morgen, hvor han udtalte, at »det er en sag, der er blaest helt ud af proportion­er«, men han ønskede ikke at stille op til interview.

Senere udsendte CBS en skriftlig kommentar, hvor rektor Per Holten-Andersen understreg­er, at »CBS dropper ikke Højskolesa­ngbogen«.

Jyllands-Posten har stillet en raekke opfølgende spørgsmål til rektoren, men har ikke fået svar.

”Den danske sang er en ung blond pige” er lavet på digtet af samme navn af Kai Hoffmann i 1924 og fik sin melodi af den fynske komponist Carl Nielsen i 1926. Det vides ikke, om sangen er blevet sunget på skolen siden episoden.

Det er en sag, der er blaest helt ud af proportion­er. Mads Mordhorst, viceinstit­utleder, CBS’ Department of Management, Politics and Philosophy

 ?? FOTO: GREGERS TYCHO ?? Rasmus Vanner og Sarah Sannung laeser begge på første semester på HA-psykologi. »Sagen er blevet blaest op, men hvis nogen ønsker en undskyldni­ng, så synes jeg også, at de skal have den,« siger Sarah Sannung.
FOTO: GREGERS TYCHO Rasmus Vanner og Sarah Sannung laeser begge på første semester på HA-psykologi. »Sagen er blevet blaest op, men hvis nogen ønsker en undskyldni­ng, så synes jeg også, at de skal have den,« siger Sarah Sannung.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark