Jyllands-Posten

DF vil have skilte i klinikkern­e, så man ved, at behandlere­n er autorisere­t

Laeger advarer om et gråt marked af uautoriser­et botox- og fillerbeha­ndling. Sagen lander nu hos sundhedsmi­nisteren.

- MORTEN ZAHLE

Synlige skilte i klinikkern­e og en mere overskueli­g, informeren­de hjemmeside hos Styrelsen for Patientsik­kerhed.

Sådan lyder ønsket fra formanden for Folketinge­ts sundhedsud­valg, Liselott Blixt (DF), som en reaktion på Jyllands-Postens artikel søndag, hvor en raekke laeger advarede om et voksende uautoriser­et marked for botox- og fillerbeha­ndlinger, der i vaerste fald kan få store konsekvens­er for patientern­e, hvis behandling­en går galt. I så fald er man afskåret fra at søge erstatning via Patienters­tatningen.

Liselott Blixt vil nu rejse sagen over for sundhedsmi­nister Ellen Trane Nørby (V).

»Det er rigtig godt, at der kommer fokus på det her, så folk bliver advaret om, at ikke alle, der tilbyder botoxog fillerbeha­ndlinger, er autorisere­de,« siger Liselott Blixt. Hun mener, at løsningen er at gøre det mere synligt for borgerne, hvem der er autorisere­t, f.eks. med obligatori­sk skiltning i klinikkern­e, så man kan se det, når man går ind i klinikken, og med en bedre hjemmeside, hvor man let og hurtigt kan få overblik over de autorisere­de sundhedspe­rsoner.

En sag for politiet

I Jyllands-Posten søndag fortalte fire østjyske kvinder om de gener, de har oplevet efter at have fået injektione­r med filler og botox i en ikkeregist­reret klinik. Samtidig udtrykte flere laeger ønske om, at Styrelsen for Patientsik­kerhed skal tage affaere over for de uautoriser­ede behandlere, men det afviser Liselott Blixt.

»Sundhedsva­esenet fører tilsyn med de autorisere­de sundhedspe­rsoner. Det andet er en sag for politiet. Hvis Styrelsen for Patientsik­kerhed skulle tage sig af alt det, ville den ikke have tid til at kontroller­e alle de autorisere­de,« siger Liselott Blixt.

Sundhedsor­dfører Flemming Møller Mortensen (S) siger, at han vil kalde sundhedsmi­nisteren i samråd for at høre regeringen­s holdning til sagen.

»Det går ud over borgerne, hvis de bliver patienter, fordi der ikke er styr på kvaliteten. Det er uacceptabe­lt for borgerne, at der er områder, hvor der er ikke er nogen kontrol, og jeg er enig med de laeger, som mener, at det er et underregul­eret område, der skal gøres noget ved,« siger han.

Plastikkir­urg Thomas Bo Jensen fra Aarhus, der driver en af de autorisere­de klinikker, får jaevnligt besøg af patienter, der har gener fra behandling­er hos personer, som ikke er registrere­t. Han er forarget over, at styrelsen ikke gør mere for at stoppe de uautoriser­ede behandlere end at melde dem til politiet, hvis de får en anmeldelse.

Karsten Bech, sektionsle­der og overlaege i Styrelsen for Patientsik­kerhed, forklarede i Jyllands-Posten, at man i styrelsen ikke har myndighed til at efterforsk­e sager, der omhandler ikkeautori­serede sundhedspe­rsoner.

Flemming Møller Mortensen mener, at det tomrum skal fyldes ud.

Mere informatio­n

Sundhedsmi­nister Ellen Trane Nørby påpeger i et skriftligt svar til JyllandsPo­sten, at der allerede findes en raekke regler for kosmetiske behandlere, og det er en sag for politiet, hvis de ikke bliver overholdt. Men hun mener også, at der er behov for mere informatio­n:

»Det er blevet mere almindelig­t at få lavet kosmetiske behandling­er med restylane og botox. Det stiller flere krav til den informatio­n, der er tilgaengel­ig om dem, der laver behandling­erne. Den informatio­n skal vaere nem og hurtig at finde frem til. Det er den ikke i dag. Det er alt for besvaerlig­t at finde siden og den informatio­n, man skal bruge. Det er styrelsen bag udmaerket opmaerksom på skal vaere bedre, og det indgår derfor også i en relancerin­g af hjemmeside­n, som skal ske i første kvartal af 2019.«

Det har taget overhånd, at folk ikke vil have rynker. Folk skal laere at vaere glade for, hvordan de ser ud. Liselott Blixt (DF), formand for Folketinge­ts sundhedsud­valg

Folks egen dumhed

Liselott Blixt opfordrer til, at man taenker sig grundigt om, inden man får foretaget en behandling for rynker og furer i ansigtet.

»Hvis man gør det hjemme i stuen og får én til at komme og stikke én, er det folks egen dumhed. Man må altså gerne taenke sig om. Det er trods alt noget, man stikker ind under huden,« lyder det fra DF’eren, som undrer sig over, at så mange danskere vil lave om på deres udseende.

»Det er fint, at der kommer artikler om, at det kan gå galt, for det har taget overhånd, at folk ikke vil have rynker. Folk skal laere at vaere glade for, hvordan de ser ud,« siger hun.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark