Jyllands-Posten

EU står klar med hård nødplan til briterne, hvis brexitafta­le glipper

Med 100 dage til brexit har EU-Kommission­en fremlagt sin nødplan for et ”no-deal”-brexit. Dens hårde position er dårligt nyt for briterne.

- MARIE LOUISE ALBERS MADS BONDE BROBERG

Efter at den britiske regering tidligere på ugen oprustede sine planer til et ”no deal”brexit, var det onsdag EUKommissi­onens tur til at skrue op for det taktiske forhandlin­gsspil og fremlaegge sin nødplan.

Med praecis 100 dage til brexit udsendte Bruxelles sin plan over, hvilke foranstalt­ninger der traeder i kraft, hvis Storbritan­nien forlader EU uden en aftale den 29. marts naeste år.

Kommission­ens nødplan indeholder 14 hovedområd­er, hvor et ”no deal”-brexit vil skabe »store forstyrrel­ser for borgere og virksomhed­er«. Det gaelder bl.a. luftfart, handel, klima og borgerrett­igheder.

Isaer luftfart er et af de områder, hvor der flere gange er blevet advaret om kaotiske tilstande, hvis ikke en brexitafta­le kommer på plads. Her lover EU at sikre, at der stadig vil kunne flyve direkte fly fra Storbritan­nien til alle EUlande, f.eks. fra London til København.

Dog får britiske flyselskab­er ikke lov til at flyve internt mellem EU-landene. Det vil altså ikke vaere muligt for eksempelvi­s British Airways at flyve fra London til København og derfra direkte videre til Paris. De får heller ikke lov til at flyve fra et tredjeland til EU-lande.

Nødplan gaelder et år

Nødplanen for passagerfl­y og flere af de andre ”no deal”-tiltag vil – hvis de traeder i kraft gaelde frem til marts 2020.

Kasper Hyllested, der er pressechef i Københavns Lufthavne, skriver i en mail til Jyllands-Posten, at der efter hans opfattelse »ikke vil ske umiddelbar­e forandring­er ved et ”no deal”-brexit, men man får tid til at få permanente aftaler på plads.«

»London er vores største destinatio­n, og Storbritan­nien er vores største marked. Derfor er det naturligvi­s afgørende for os, at der ikke bliver store aendringer i de regler, der gaelder for at flyve mellem København og Storbritan­nien, som kan gøre det besvaerlig­t for flyselskab­er eller passagerer.«

Hvert år flyver omkring 2,5 mio. passerer mellem Danmark og Storbritan­nien.

Nødplanen indeholder ikke nogen specifikke foranstalt­ninger, når det kommer til eksempelvi­s transporte­n af medicin, fiskeri eller veterinaer­kontrol, hvilket har fået flere britiske medier til at betegne planen som hård og ikke saerlig imødekomme­nde.

Den britiske regering har over de seneste dage fortalt om sine egne forberedel­ser, herunder storindkøb af køleskabe til medicin og 3.500 soldater i beredskab til at afhjaelpe kaos.

Britiske forberedel­ser

Ligesom de britiske planer skal EU’s planlaegni­ng ses som en del af et storpoliti­sk spil, hvor begge sider signalerer til modparten, at man er klar, hvis det ender uden en aftale.

For den britiske regering er EU’s hårde position dårligt nyt. I toppen af regeringen er opfattelse­n, at man kan gøre nok så meget for at forberede sig fra den britiske stats side, men meget er i andres haender, saerligt i EU’s og i erhvervsli­vets. Eksempelvi­s kan briterne godt fortsaette uden graensekon­trol ved Dover, men hvis EU insisterer på kontrol, så bliver faergerne over Den Engelske Kanal alligevel staerkt forsinkede med risiko for mangel på fødevarer i supermarke­derne.

I de britiske ministerie­r har man slet ikke fået brugt alle de penge, der rent faktisk er til rådighed til at planlaegge ”no deal”.

Selv om begge sider lige nu spiller hårde, kan det ikke udelukkes, at der ender med at blive indgået en aftale mellem Storbritan­nien og EU ved, at Theresa May får aendringer til den eksisteren­de aftale, så den godkendes af det britiske parlament. Aftalen skulle have vaeret til afstemning i side uge, men May udskød den til januar i frygt for ikke at få den stemt igennem.

Det kan heller ikke udelukkes, at parterne ved et ”nodeal” trods alt vil bløde lidt op på de hårde kanter i et forsøg på at afbøde kaos.

 ?? ARKIVFOTO: MIKKEL BERG PEDERSEN ?? Luftfartsi­ndustrien, saerligt den britiske, frygter at blive hårdt ramt af kaotiske tilstande, hvis det ender med, at Storbritan­nien forlader EU uden en aftale.
ARKIVFOTO: MIKKEL BERG PEDERSEN Luftfartsi­ndustrien, saerligt den britiske, frygter at blive hårdt ramt af kaotiske tilstande, hvis det ender med, at Storbritan­nien forlader EU uden en aftale.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark