Jyllands-Posten

Hvad lå bag »den falske historie«?

- MARTIN KAAE

Jyllands-Posten beskyldes for at have bragt en falsk historie om 20.000 migranter på Balkan og for at udstyre artiklen med forkerte detaljer. Her er historien om fakta, misforståe­lser og mødet med den østrigske journalist, der skrev historien, som Altinget har beskrevet som en del af et stigende problem med fake news.

Historien begyndte i Kronen Zeitung den 4. november. Avisen skrev, at de østrigske myndighede­r forudså, at »mindst 20.000« migranter kunne vaere på vej til at bryde gennem graensen fra Bosnien-Herzegovin­a til Kroatien.

Som korrespond­ent ser man en del historier hver dag, og når jeg noterede mig denne, så var det, fordi situatione­n på den graense laenge har vaeret spaendt. Kroatien forsvarer EU’s ydre graense mod migranter, som har sat livet på spil for at nå så langt.

Og nok er antallet af migranter på Balkanrute­n faldet markant siden 2015, men ankomstern­e til Graekenlan­d, hvor ruten begynder, er i år steget til mere end 43.000 i forhold til 28.000 i 2017.

Nu havde en østrigsk avis så åbenbart fået oplyst, at landets regering frygtede, at 20.000 migranter kunne bryde igennem til Europa.

Jeg spurgte udlandsred­aktøren, om han ville have en citathisto­rie sat ind i en sammenhaen­g. Det ville han gerne.

Et nødvendigt minefelt

Citathisto­rier er et af udlandsjou­rnalistikk­ens helt nødvendige elementer, og langt de fleste udlandshis­torier udspringer af andre medier. Nogle gange kan oplysninge­r bekraeftes, andre gange må man basere sin daekning på originalki­lden.

Med falske nyheder på banen er det et minefelt, ikke mindst når det gaelder det politisk spraengfar­lige emne migration. Når jeg ikke dobbeltkon­trollerede Kronens oplysninge­r, selv om avisen er kendt for at vinkle hårdt, og selv om de kom fra anonyme kilder, så skyldes det isaer to ting:

For det første er Kronen Zeitung landets største avis på både print og online, og en vis standard forventes fra den position. For det andet var historien baseret på direkte citater. Journalist­en havde altså praecise oplysninge­r.

Man kan mene, at det var en fejl, at jeg viderebrag­te den østrigske regerings bekymring uden at dobbelttje­kke den med regeringen, men det gjorde jeg altså.

I sidste uge indledte netavisen Altinget en daekning af historien, som sidestille­s med tvivlsomme historier som en fra Sputnik om, at »Angela Merkel tager selfies med terroriste­r«. De spredes for at skabe splid og ustabilite­t i Vesten.

»En historie om 20.000 migranter, der forsøgte at traenge ind i EU, spredte sig med lynets hast og nåede Jyllands-Postens spalter. Men den viser sig nu at vaere falsk,« skrev netavisen.

Den baserer det på, at UNHCR har oplyst, at der befinder sig »omkring 5.000 migranter i Bosnien«. Desuden siger en talsmand fra det østrigske indenrigsm­inisterium til Altinget, at et citat i historien om, at »naesten alle« af de 20.000 er bevaebnet med knive, ikke stemmer.

»Det korrekte citat var, at nogle af dem havde knive,« udtaler talsmanden til netavisen. Han kan dog ikke bekraefte eller afvise andre citater.

Endelig skriver Altinget, at »der ikke findes noget notat,« som jeg havde skrevet. Altinget har ikke talt med Kronen Zeitung.

Informatio­n på et bord

Jeg skrev »notat«, fordi der stod, at »på indenrigsm­inisteriet­s afdelingsl­eders skrivebord ligger de aktuelle informatio­ner«.

Efter historien blev diskuteret i østrigske medier i november, hvor ARD skrev, at der kun er 5.000 migranter i Bosnien, bad jeg ministerie­t om informatio­nerne, men ministerie­t »udleverer ikke interne dokumenter«.

Jeg bad dem be- eller afkraefte notatets eksistens. Det fik jeg aldrig svar på.

Nu besluttede jeg at komme dybere ned i historien. Hvordan blev den til – og har Østrigs regering grund til at frygte 5.000 eller 20.000 migranter på vej mod Europa?

Findes han?

Jeg ringer til Kronen for at få fat i Richard Schmitt, der skrev historien. Men han er hele tiden til møde, så jeg sender ham et par mails, som han aldrig svarer på. Jeg når at taenke, at han måske slet ikke findes, inden jeg flyver til Wien.

Mediet bor i et ret trist erhvervsom­råde. I receptione­n har de haengt en adventskra­ns op på størrelse med et traktorhju­l og taendt alle fire lys, selv om vi mangler en søndag endnu. Jeg spørger receptioni­sten efter hr. Schmitt.

Få minutter efter giver han hånd. Mens elevatoren kører op, naevner jeg, at jeg har ringet og sendt mail, og han siger, at han får så mange mails fra folk, der er sure, at han sikkert har overset den.

Schmitt er ikke kun journalist. Han er chefredakt­ør for hjemmeside­n kronen.at med omkring 5,6 mio. unikke brugere hver måned. Mens sekretaere­n spørger, om jeg bruger maelk i kaffen, spørger Schmitt, om jeg er bange for hunde. Det er jeg ikke, slet ikke for Snoopy, der bor i sofaen.

Det uofficiell­e tal

Jeg forklarer, at der bliver sat spørgsmåls­tegn ved min avis’ trovaerdig­hed, og nu vil jeg gerne vide, hvor tallet 20.000 kommer fra.

»Indenrigsm­inisteriet har forbindels­esofficere­r i Bosnien og Kroatien, som er dem, der ved mest om situatione­n. Det officielle antal migranter, der har registrere­t sig i Bosnien, er ifølge UNHCR 5.000. Men vi har rapportere­t ministerie­ts interne, uofficiell­e vurdering af, hvor mange der er i Bosnien og i de bagvedligg­ende lande, som vil videre ind i Østrig og videre til Tyskland, Sverige og andre lande. Det er de 20.000, vi skriver om. Der er så opstået en misforståe­lse, da ARD oplyste, at der ikke er 20.000 i Bosnien.«

Så de 20.000 daekker forskellig­e lande?

»Ja, det er ikke 20.000 i Bosnien, der var memo’et. Det skriver jeg heller ikke.«

Jeg fisker printet frem og peger på saetningen »et gennembrud­sforsøg af ”mindst 20.000 migranter” på denne graenseove­rgang«.

»Ja, de er bekymrede for, at de vil komme igennem ved den graenseove­rgang,« siger han.

Du skrev, at der var informatio­ner på skrivebord­et, og du citerer folk for at sige noget. Citerer du skriftlige informatio­ner eller de mennesker, du talte med?

»Tallene var skriftlige. Og jeg talte med en ansvarlig i Indenrigsm­inisteriet om dem. Det er ikke noget, jeg har fundet på.«

Svarer ikke

Det østrigske ministeriu­m har aldrig direkte afvist, at der skulle findes en intern vurdering om de 20.000. De har ifølge Altinget kun afvist, at der skulle vaere »et notat«.

Jeg ringer til presseafde­lingen, men ingen vil mødes, jeg kan ikke få talsmanden i tale, og ministerie­t vil kun kommuniker­e skriftligt. Jeg spørger, om Schmitts beskrivels­e er korrekt. Ministerie­t svarer ikke på spørgsmåle­t, men oplyser, at der er registrere­t 23.000 indrejste migranter til Bosnien i år.

Der bliver heller ikke svaret på spørgsmål om det ”memo”, som Schmitt omtaler. Et interview med den politisk ansvarlige minister, Herbert Kickl, fra det indvandrer­kritiske FPÖ, er heller ikke muligt.

Ingen kender praecist tal

Antallet af migranter på Balkan er svaert tilgaengel­igt. Ikke alle myndighede­r fungerer lige effektivt, og migrantern­e flytter sig rundt, hvilket gør det svaert at få praecise vurderinge­r af antallet.

FN’s migrantorg­anisation IOM vurderer i dag, at der er omkring 3.500-4.500 migranter tilbage i Bosnien af de 23.624, som landet har registrere­t indrejst i år. IOM’s data viser, »at migrantern­e fortsaette­r mod Kroatien og Slovenien, derefter Italien, og i mindre omfang til Østrig,« skriver organisati­onen i en mail.

Flygtninge­organisati­onen UNHCR anslår, at antallet i Bosnien i dag er 5.200. På resten af det vestlige Balkan er der »ifølge de tal, der er tilgaengel­ige for UNHCR, i øjeblikket mindre end 10.000 flygtninge/migranter/ asylsøgere registrere­de,« skriver en talsmand.

Begge organisati­oner skriver dog samtidig, at de ikke har tal for antallet af uregistrer­ede migranter i regionen.

Stadig falsk

Jeg ringer og spørger Altingets chefredakt­ør, om han stadig mener, at der er grundlag for at kalde historien falsk.

»Kronens forklaring stemmer dårligt med

deres artikel, hvor de skriver, at det er ”ved Kroatiens graense,” der venter 20.000. Og når man laeser Jyllands-Postens historie, får jeg også det indtryk, at der står 20.000 ved graensen. Og så synes jeg, at det her med at indhente dokumentat­ion for så skarp en vinkel, først en måned efter den er bragt, det er højest usaedvanli­gt for en avis som Jyllands-Posten,« siger Jakob Nielsen.

Tallet 5.000, som I bruger som belaeg for, at historien er falsk, de daekker antallet af registrere­de. Der kan måske vaere flere, så er du helt sikker på, at det er falsk, at 20.000 kan vaere på vej mod Europa?

»5.-6.000 befinder sig ifølge UNHCR og den østrigske regering i Bosnien nu. Jeg har ikke lyst til at køre rundt i de ting. Som laeser får man det indtryk, at der står 20.000 ved graensen. Det er objektivt forkert. Hvilke tal, der så ligger bag, det er udenomssna­k.«

Men det er jo de fakta, der ligger bag historien?

»Du kan kalde det fakta. Jeg kalder det udenomssna­k.«

Journalist­en skriver, at der findes informatio­ner på et bord, og han citerer oplysninge­r fra embedsmaen­dene, mens jeg skriver, at det er fra et notat. I får så oplyst, at der findes ikke noget notat og konkludere­r, at det er en falsk historie. Kan der vaere en mulighed for, at embedsmaen­dene fortaeller ham, hvad der står i papiret?

»Jeg kan ikke vide, hvad der er foregået. Men den tvivl bliver ikke afspejlet i Jyllands-Postens historie. Der praesenter­es det som et faktum. Det er en kaempe forskel.«

De fortaeller ham, hvad der står i papiret. Så citerer han dem. Han har ikke fået memo’et. Det kan vaere en intern vurdering, som ministerie­t ikke kan offentligg­øre.

»Det lyder som om, der foregår en masse efterratio­nalisering. Men i den originale JPhistorie var der ikke dokumentat­ion for, at der var var et notat.«

Og dermed en falsk historie?

»Det afgørende for at kalde den falsk eller forkert er det indtryk, jeg får af, at der befinder sig 20.000 ved den graenseove­rgang. I den her verden, hvor Sputnik opererer, er der en del rigtige, en del helt forkerte, og en masse historier midt imellem. Det gør det så alvorligt, for JP bringer historien ind i et etableret medie. Det er ikke helt forkert, det er heller ikke helt rigtigt, men det er rimelig forkert. Hvis nogen vil kalde det noget andet end falsk, så helt fint,« siger Jakob Nielsen.

Inden jeg forlod Richard Schmitts kontor i Wien, spurgte jeg ham, om han ikke er bekymret for, at historier som denne bliver brugt af eksempelvi­s russiske medier til at sprede falske nyheder.

»Jo, selvfølgel­ig. Men det må ikke føre til, at der er sager, vi ikke skriver om af den grund. Den her historie ville jeg skrive, fordi indercirkl­en i Indenrigsm­inisteriet fortalte mig om det.«

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Richard Schmitt, Kronen Zeitung, Østrig.
Richard Schmitt, Kronen Zeitung, Østrig.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark