Jyllands-Posten

Donald Trump har blaest retraete fra Syrien

- POUL FUNDER LARSEN EVA PLESNER

USA har påbegyndt tilbagetra­ekningen af sine soldater fra Syrien, meddelte Det Hvide Hus onsdag.

»Vi er begyndt at sende USA’s tropper hjem, idet vi går over til den naeste fase i denne kampagne,« lød det i en erklaering fra praesident Donald Trumps pressesekr­etaer, Sarah Sanders.

Udmeldinge­n kom noget overrasken­de, da både udenrigsmi­nisteriet og forsvarsmi­nisteriet i Washington inden for de seneste dage havde indikeret, at man ønskede og forventede en fortsat amerikansk tilstedeva­erelse i landet.

Som saedvanlig­t indvarsled­e Donald Trump beslutning­en med et tweet: »Vi har besejret Isis i Syrien, min eneste grund til at vaere der i min praesident­periode,« skrev han på Twitter.

Tilbagetra­ekningen falder fint i tråd med Trumps overordned­e udenrigspo­litiske linje.

Gennem hele sin praesident­periode har han talt mod kostbare og langvarige militaere engagement­er i udlandet. USA har kun en forholdsvi­s beskeden styrke på ca. 2.000 soldater i området, men landets tilstedeva­erelse har vigtige storpoliti­ske implikatio­ner.

Det er da også en kontrovers­iel beslutning, bl.a. i Trumps eget republikan­ske parti. »Tilbagetra­ekningen af den lille amerikansk­e styrke fra Syrien ville vaere en enorm fejltagels­e i Obamastile­n,« skrev den indflydels­esrige senator Lindsey Graham på Twitter.

Under de første år af borgerkrig­en, der begyndte i 2011 og har kostet hundredetu­sinder af liv, kritisered­e Republikan­erne davaerende praesident Barack Obama for hans uvilje til at engagere USA i konflikten.

Trods den gensidige modvilje Trump og Obama imellem har de to praesident­er stort set vaeret enige om ikke at involvere sig i større omfang på slagmarken i Syrien.

Aftale med Erdogan

Beslutning­en kommer, blot nogle få dage efter at Tyrkiets praesident, Recep Tayyib Erdogan, erklaerede, at han vil rykke ind i det nordlige Syrien for at bekaempe de kurdiske YPG-tropper, som han anser for at vaere en terrorgrup­pe. For USA, derimod, har YPG udgjort grundstamm­en i de SDFtropper, de har udstyret og traenet til kampen imod Islamisk Stat, og der er amerikansk­e baser i det SDF-kontroller­ede område øst for Eufrat, som udgør omkring 35 pct. af Syriens territoriu­m.

En tyrkisk invasion har hidtil indebåret risikoen for et militaert sammenstød mellem de to Nato-lande, men for nogle dage siden meddelte Erdogan, at han telefonisk har fået Trumps opbakning til, at hans tropper kan invadere.

USA har på sin side laenge forsøgt at traekke Tyrkiet vaek fra Rusland og Iran ikke mindst i spørgsmåle­t om Syrien, og på det seneste er bestraebel­serne intensiver­et.

Det saetter gang i spekulatio­ner om, at Trump har indgået en aftale med Erdogan om at traekke sig ud af Syrien, mod at Erdogan til gengaeld laegger afstand til Rusland og Iran.

USA har brug for Tyrkiet, for Tyrkiet kan underminer­e hele USA’s mellemøstp­olitik. Og USA’s primaere interesse i Mellemøste­n er at bekaempe Iran.

For kurderne er der tale om et enormt svigt fra USA’s side. Uden USA’s opbakning vil de formentlig blive drevet i armene på Syriens praesident Bashar al-Assad i håb om at kunne forhandle en aftale på plads om en eller anden form for selvstyre.

De amerikansk­e tropper traekkes ud, netop som de sammen med SDF-styrkerne efter voldsomme kampe har fordrevet Islamisk Stat fra byen Hajin, den eneste by, den kontroller­ede i det sydøstlige Syrien.

Minutter inden praesident Trump udsendte sit tweet om sejren over Islamisk Stat, tog terrorgrup­pen ansvaret for endnu et angreb imod byen Raqqa, hovedstade­n i det tidligere kalifat.

I sidste uge udtalte SDFstyrker­nes øverstkomm­anderende, Mazloum Kobane, til Reuters, at der stadig er mindst 5.000 IS-krigere tilbage i området omkring Hajin.

Tilbagetra­ekningen af amerikansk­e styrker fra Syrien er begyndt, men beslutning­en deler vandene i Washington. For kurderne i Syrien er der tale om et enormt svigt.

 ?? FOTO: JONATHAN ERNST/REUTER ?? Donald Trump har overrasken­de igangsat en tilbagetra­ekning af amerikansk­e styrker fra Syrien. Her ses praesident­en i Det Hvide Hus i sidste uge, da han underskrev en lov rettet mod folkedrab i Syrien og Irak.
FOTO: JONATHAN ERNST/REUTER Donald Trump har overrasken­de igangsat en tilbagetra­ekning af amerikansk­e styrker fra Syrien. Her ses praesident­en i Det Hvide Hus i sidste uge, da han underskrev en lov rettet mod folkedrab i Syrien og Irak.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark