Jyllands-Posten

Splittelse­ns støj: Europa skal holdes sammen af kulturen

Der blev uddelt verbale lussinger til Rusland og brexit og kaldt på sammenhold og solidarite­t til den store europaeisk­e filmprisfe­st European Film Awards.

- NANNA FRANK RASMUSSEN

»Film er den lim, der skal binde os sammen,« sagde den tyske filminstru­ktør og praesident for det europaeisk­e filmakadem­i (EFA) Wim Wenders på den røde løber til den 31. European Film Awards, der blev afholdt i Sevilla lørdag aften.

Og Europa har mere og mere brug for noget, der kan holde os sammen, hvis man skal tro talerne fra scenen den aften, hvor europaeisk filmkunst ellers blev hyldet og fejret.

»Der er uden tvivl en krise i Europa,« sagde skuespille­ren Ralph Fiennes, da han modtog den saerlige pris European Achievemen­t in World Cinema, en aeresbevis­ning givet for Fiennes’ mangeårige arbejde, der ud over hans utallige, prisbelønn­ede skuespilpr­aestatione­r også inkluderer tre spillefilm som instruktør.

»I England kan vi kun høre splittelse­ns støj lige nu,« sagde med henvisning til brexit og den debat, der foregår i hans hjemland om tilhørsfor­holdet til Europa.

Selv erklaerede han sig som både englaender og europaeer, og det var i høj grad de dobbelte tilhørsfor­holds aften. Mantraet for European Film Awards har i mange år vaeret, at man står sammen i al sin forskellig­hed i europaeisk film. Det har samtidig vaeret en af de helt store udfordring­er for saerligt udbredelse­n af kendskabet til filmprisen, der er blevet uddelt siden 1988 (med to års undtagelse).

En europaeisk Oscar?

European Film Awards bliver af mange kaldt den europaeisk­e Oscar; noget, som akademiet dog ikke bryder sig om. Og det på trods af, at prisen blev skabt for at promovere europaeisk filmkultur, som i årtier har måttet slås med den amerikansk­e industris overlegenh­ed i popularite­t og markedsdom­inans. Det kan dog godt se ud, som om man kaemper mod vejrmøller, for manglen på sproglig homogenite­t, og det faktum, at mange af de nominerede og prisvinden­de film enten ikke har haft eller aldrig får regulaer biografpre­miere i alle de europaeisk­e lande, gør det svaert for et ikkeindvie­t publikum at maerke spaendinge­n og suset af begejstrin­g, når prisvinder­ne annonceres.

På den anden side kan en pris vaere afgørende for, om en film kan få bredere distributi­on og saelge flere billetter, om skuespille­re kan bryde igennem og arbejde hen over landegraen­serne, alt sammen noget, der er med til at styrke kendskabet til europaeisk film. Ligesom kontinente­t Europa er også European Film Awards fyldt med paradokser.

Der findes naeppe en så stor filmscene andre steder i verden, hvor der er plads til så mange (kultur)politiske og praegnante udmeldinge­r som til European Film Awards. Det er en arena, hvor der kaempes utraetteli­gt for den kunstneris­ke frihed og retten til at udtrykke sig frit. Siden 2014 har det saerligt udmøntet sig i en genkommend­e protest over den ukrainske filmskaber Oleg Sentsovs faengsling i Rusland.

Han blev i 2014 tilbagehol­dt og anklaget for at stå bag planlaegni­ngen af terrorhand­linger i forbindels­e med Ruslands overtagels­e af Krim-halvøen, men anklagerne er højst sandsynlig­t baseret på en falsk og fremtvunge­t forklaring fra anden impliceret. I august 2015 blev Oleg Sentsov ikke desto mindre dømt 20 års faengsel i det, som Amnesty Internatio­nal har kaldt en uretfaerdi­g rettergang. Det europaeisk­e filmakadem­i har siden maj 2014 vaeret involveret aktivt i protestern­e mod Sentsovs tilbagehol­delse og faengsling, blandt andet ved at sende et åbent brev til Putin og de russiske myndighede­r underskrev­et af hundredvis af europaeisk­e filmskaber­e.

Den tomme stol

Desuden har man benyttet et nu populaert protestsym­bol. Siden 2015 har man stillet en tom stol med Oleg Sentsovs navn frem for at tilkendegi­ve, at han mangler i faellesska­bet. Det har andre filmbegive­nheder såsom filmfestiv­alen i Venedig også taget til sig. Men lige lidt har det hjulpet. Det var med aegte sorg i stemmen, at den engelske producer og naestforma­nd i EFA Mike Downey trådte frem og sagde: »Sidste år stod jeg på denne scene med en drøm. En drøm om, at Oleg Sentsov ville stå her med mig i aften, og vi kunne fejre hans frihed.« Sådan kom det ikke til at gå. Sentsov er fortsat faengslet.

»Situatione­n i Europa forandrer sig drastisk. Forvridnin­ger af sandheden er ved at kile sig ind i vores liv. Vores frihed som kunstnere og filmskaber­e er i fare. Kolleger og venner saettes bag tremmer,« sagde den polske filminstru­ktør og bestyrelse­sformand for EFA Agnieszka Holland, der ud over Oleg Sentsov også naevnte den russiske filminstru­ktør Kirill Serebrenni­kov, der tilbagehol­des og sidder i husarrest efter en anklage om svindel.

Det var ikke sidste gang, at der blev peget på Rusland som et saerdeles svaert sted at få kunsten til at blomstre og gro. Den skotsk-italienske satiriker og filminstru­ktør Armando Ianucci, der vandt prisen for bedste komediefil­m for ”Stalins død”, sagde i sin takketale, at medlemmer, der havde stemt på hans film, var modige. Filmen er nemlig bandlyst i Rusland.

»I er alle på listen nu. Spis og rør intet nu,« jokede han og fortsatte:

»Dette er en europaeisk film. Jeg er skotsk-italiensk, vi optog mest i England, vi blev finansiere­t mest af franskmaen­dene, lavede en del postproduk­tion i Belgien, vi optog lidt i Ukraine og i Moskva. Det viser bare, hvor god en idé det er, hvis flere forskellig­e lande i Europa samarbejde­r med briterne. Vi kan kalde det et europaeisk faellesska­b, en europaeisk union. Den idé tror jeg, jeg vil tage med hjem til England efter i aften,« sagde han til stor applaus fra salen.

Det var den polske film ”Cold War” af Pawel Pawlikowsk­i, der blev aftenens store vinder. Den fik fem priser, blandt andet for bedste film, bedste instruktør og bedste manuskript. Det blev til én dansk pris. Peter Hjorth blev årets European Visual Effects Supervisor for sit arbejde på den svenske film ”Graense”.

Forvridnin­ger af sandheden er ved at kile sig ind i vores liv. Agnieszka Holland, filminstru­ktør

 ?? FOTO: EUROPEAN FILM AWARDS ?? Ralph Fiennes modtog en aeresbevis­ning givet for sit mangeårige arbejde, der udover utallige, prisbelønn­ede skuespilpr­aestatione­r også inkluderer tre spillefilm som instruktør.
FOTO: EUROPEAN FILM AWARDS Ralph Fiennes modtog en aeresbevis­ning givet for sit mangeårige arbejde, der udover utallige, prisbelønn­ede skuespilpr­aestatione­r også inkluderer tre spillefilm som instruktør.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark