Jyllands-Posten

Mennesket som vild race

”Ulvehunden” er et velkomment bud på let tilgaengel­ig animations­kunst i en stil, der ikke forsøger at efterligne Pixar-udtrykket.

- FREDERIK ASSCHENFEL­DT VANDRUP

af styrkerne i Jack Londons klassiker om Ulvehunden er afdaekning­en af både dyrenes og menneskene­s voldsbaser­ede verdensbil­lede. Vi kalder dem ”vilde dyr”, men fra deres perspektiv fremstår menneskehe­den som race ikke meget mere civilisere­t. I hvert fald ikke helt ude i forreste geled under den store jagt på guld i slut-1800-tallets USA og Canada; mere specifikt i Yukon, hvor den oprindelig­e befolkning og områdets dyreliv blev overstrømm­et af griske europaeere på jagt efter øjeblikkel­ig rigdom og nyt land.

Bånd på friheden

I Alexandre Espigares’ smukke animations­opdatering af historien er fokus igen hos ulvene, hvor vi følger den barske opvaekst for vores hovedrolle, der er blandingsp­rodukt af ulv og hund. Den første halve time er stort set ordløs (for dette er ikke Disney, hvor alle skabninger har stemme), men i Espigares’ smukke og atypiske animation føres vi ind i dyrenes verden.

Snart melder mennesket sig på banen, og UlvehunEn dens naturgivne frihed bliver båndlagt, efterhånde­n som ejerskabet skifter. Det er en krank skaebne, der venter vores godmodige vilddyr, og historien står overordnet stadig staerkt, men filmen taber den unikke tone fra den første tredjedel, når først plottet for alvor skal saettes i gang. Den anvendte animations­teknik føles mere naturlig til dyr end til mennesker, og man mindes tidlig konsolgraf­ik i flere af sekvensern­e fra menneskene­s verden. Det er 27 år siden, at ”Ulvehunden” sidst blev filmatiser­et, så historien traenger så afgjort til en opdatering, og Espigares’ version fortjener manglerne til trods en anbefaling for at finde sin helt egen stil og tone – og for at vende fortaellin­gens perspektiv tilbage til der, hvor det hørte hjemme. Hos de vilde dyr, der møder en endnu mere forrået race, der invaderer deres land.

ANIMATION ULVEHUNDEN LUXEMBOURG, FRANKRIG, USA 2018 Instruktio­n: Alexandre Espigares 1 time og 25 minutter Premiere den 20. december

 ?? FOTO: HAMMER PR ?? Animatione­n kan virke grov i naerbilled­er, men det virker i den totale skildring af ulvenes liv både med og uden mennesker.
FOTO: HAMMER PR Animatione­n kan virke grov i naerbilled­er, men det virker i den totale skildring af ulvenes liv både med og uden mennesker.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark