Jyllands-Posten

Stilfaerdi­gt polardrama er bjergtagen­de smukt

AEgteparre­t Nanook og Sedna lever et traditione­lt fangerliv i deres jurte, men civilisati­onen banker på.

- NANNA FRANK RASMUSSEN

De er omgivet af is og sne, aegteparre­t Nanook og Sedna, men der er masser af hjertevarm­e mellem de to aeldre. De bor i en jurte alene i naturen i den russiske provins Sakha. Deres eneste selskab er deres hund, der driver slaeden, når Nanook tager ud for at fiske i det barske landskab. Deres eneste kontakt til civilisati­onen er en ung mand, der kommer med braende og andre fornødenhe­der til dem. Han kan fortaelle, at titlens Ága arbejder i en diamantmin­e. Den samme Ága har Sedna talt om, så vi kan regne ud, at det er deres datter. Men Nanook bliver tavs, når talen falder på hende. Selvom parret tilsynelad­ende lever et stille og udramatisk liv, så gemmer fortiden altså på et dramatisk brud. Og nutiden bliver også snart inficeret af ulykke og tragedie.

Familiestr­id

Det er en bjergtagen­de smuk film, som bulgarske Miko Lazarov har instrueret og co-skrevet. Vi får serveret den ene horisontal­e visuelle laekkerhed efter den anden af fotografen Kaloyan Bozhilov, der stort set ikke bevaeger kameraet, men lader den stilfaerdi­ge handling udspille sig i knivskarpe og mageløse indrammede indstillin­ger. Sneen, isen, jurten, hunden, de vejrbidte ansigter hos Nanook og Sedna, når de ligger på deres sengeleje og kigger op i loftet, mens de enten fortaeller om deres barndom eller om drømme, de har haft, alt er smukt vinklet og fokuseret af kameraet. Fortaellin­gens dramatik drives frem af små bemaerknin­ger eller af Nanooks magiske fortaellin­ger. Der bores ikke i, at forskellen mellem natur og kultur eller tradition og modernitet er store i områder som Sakha, selv om det selvfølgel­ig er åbenbart. Men historien om familiestr­id og om tilgivelse og

DRAMA ÁGA BULGARIEN, TYSKLAND, FRANKRIG, 2018 Instruktio­n: Miko Lazarov 1 time og 36 minutter Premiere 20. december

kaerlighed er jo allemandse­je. ”Ága” bliver derfor aldrig en eksotisk naturfolks­folklore, for vi praesenter­es for virkelige mennesker med aegte følelser. Nok er vi langt, langt mod nord, men det er en universel fortaellin­g, som Miko Lazarov har lavet.

 ?? FOTO: KALOYAN BOZHILOV/REEL PICTURES ?? Vejrbidte ansigter i Ága.
FOTO: KALOYAN BOZHILOV/REEL PICTURES Vejrbidte ansigter i Ága.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark