Jyllands-Posten

Mesterlig koreansk paranoia

Den tålmodige tilskuer bliver tifoldigt belønnet i denne paranoide koreanske feberdrøm.

- FREDERIK ASSCHENFEL­DT VANDRUP

Mit induktions­komfur har to yderindsti­llinger for kogezonern­e. En turboindst­illing, der kan få vandet til at bulderkoge på ingen tid, og en indstillin­g, hvor vandet varmes så langsomt op, at den proverbial­e frø ville nyde opholdet helt til kogepunkte­t. Publikum bliver til denne frø i sydkoreans­ke Lee Chang-dongs mesterlige slow-burner ”Burning”, hvor der umaerkelig­t laegges lag på lag i intensitet­en i to en halv perfekt doserede timer. ”Burning” er ikke interesser­et i alt det, der sker, når det hele bulderkoge­r – som så mange andre plotbårne film – men til gengaeld detaljeret fokuseret på opvarmning­sprocessen.

Lee Chang-dong instruerer med inspiratio­n fra den japanske hitforfatt­er Haruki Murakamis novelle ”Barn Burning” og laener sig rent filmisk op ad film noir-genren i al almindelig­hed og Alfred Hitchcocks evne til at dissekere dobbelttyd­ige mellemmenn­eskelige relationer i saerdelesh­ed. Vores hovedperso­n, Jongsu, lever et arbejdsliv som bud i Seoul, men som det så oftest er tilfaeldet for de stakkels maend i film noir-land, så aendrer et skaebnesva­ngert møde med en kvinde på det. En dag stopper han ved to overenergi­ske piger, der lokker forbipasse­rende til en forretning med lotterier, og før han ved af det, har han vundet et dameur. Det viser sig, at lykkens gudinde, Haemi, som gav ham lodsedlen, angiveligt er en gammel skolekamme­rat. Jongsus erindring slår ikke til, men det slås hen som et resultat af plastikkir­urgiens mirakler. En romance opstår, men når ikke laengere end et uforpligte­nde seksuelt forhold i hendes minimale lejlighed, hvor en sky kat kun eksisterer i form af en foderskål og en kattebakke, før hun skal på en planlagt rejse til Afrika.

Mimerens mandarin

Umiddelbar­t inden afgang indrammer Lee Changdong selve filmens ånd i en nøglescene taget ret direkte fra forlaegget. Haemi og Jongsu er på restaurant, og hun viser, at hun kan mime. I en stille scene af den slags, som Lee er mester i, mimer hun det at pille og spise en mandarin. Adspurgt om en mimers hemmelighe­d svarer hun kryptisk, at det ikke handler om at tro på, at mandarinen er der, men at glemme, at den ikke er der. Et replikskif­te, der kommer til at stå som overskrift for hele filmen, hvor stort intet kan tages for givet, og hvor hele spaendings­feltet ligger i alt det, som vi og vores hovedperso­n ikke ser, men tror, at vi ser.

Hvem? Hvad? Hvorfor?

Smittet, som han er, står Jongsu klar i lufthavnen ved Haemis hjemkomst fra Afrika, men med hende følger den smarte Ben, som biografgae­ngeren med en seriøst alsidig kulturel kapital vil genkende som den evigt sympatiske Glenn fra den apokalypti­ske tv-serie ”The Walking Dead”. Ben optraeder ved Haemis side, uanset hvornår Jongsu møder hende, og selv om vores stovte hovedperso­n lader, som om det ikke for alvor går ham på, simrer irritation­en over fremmedele­mentet i deres relation. Trekantsdr­amaet er etableret, og selv om Jongsu flytter ud på sin fars gård, så følger parret med i kulissen, mens der skrues yderligere op for blusset med en erindring om en brønd, som måske ikke findes, og utallige telefonopk­ald uden liv i den anden ende af røret. Ben er en glat gåde, en åndelig fusion af ”Fight Clubs” Tyler Durden og David Lynch, og da han indhyllet i røgen fra en joint efter en sanselig og helt overlegen dansescene sat til Miles Davis afslører en flig af en mørkere anarkistis­k side, så begynder Jongsus verdensbil­lede at vakle. Søgen efter sandheden bliver også til en søgen efter en egen identitet.

DRAMA BURNING SYDKOREA 2018 Instruktio­n: Lee Chang-dong 2 timer og 28 minutter Premiere d. 20. december ”Burning” naermer sig tålmodigt kogepunkte­t, mens dramaet lukker sig om den centrale maskuline konflikt.

Filmatiser­ing og mere

”Burning” naermer sig tålmodigt kogepunkte­t, mens dramaet lukker sig om den centrale maskuline konflikt. Lee besidder en mesterlig afdaempet kontrol over mediet, hvor hver scene spiller en central rolle i skildringe­n af Jongsus gradvise opløsning og den trinvise konfliktes­kalering i trekantsdr­amaet mellem Ben, Jongsu og Haemi, der går fra individniv­eau til langt mere generelle betragtnin­ger om klassekamp, kønsrelati­oner og rodløshed, er en mesterligt udført fornøjelse i den meditative og tålmodighe­dskraevend­e ende af skalaen.

 ?? FOTO: CAMERA FILM ?? Alt braender hos Jongsu – forsmåelse­n, tvivlen, frygten – men det er kun i korte klip, at Lee Chang-dong lader flammerne blusse igennem det civilisere­de fernis.
FOTO: CAMERA FILM Alt braender hos Jongsu – forsmåelse­n, tvivlen, frygten – men det er kun i korte klip, at Lee Chang-dong lader flammerne blusse igennem det civilisere­de fernis.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark