Jyllands-Posten

Det glade vanvid

-

Man burde afvise det med hovedryste­n, men det tages alvorligt i bedste sendetid og i landsdaekk­ende dagblade.

Den identitets­politiske svøbe er for alvor nået frem til Danmark, og ikke en uge går uden beretninge­r om en kraenket, der har anlagt sag for at have følt sig diskrimine­ret og holdt uden for af en majoritets­kultur, der pr. definition naturligvi­s består af hvide, heteroseks­uelle maend, som baerer skylden for alle ulykker.

Senest er det en brun kvinde, der, som Kristeligt Dagblad i går kunne berette, har følt sig kraenket over en sang, som blev sunget under et faellesarr­angement på hendes arbejdspla­ds, Handelshøj­skolen i København, CBS. Sangen, der er tale om, er Kai Hoffmann og Carl Nielsens ”Den danske sang er en ung, blond pige”. Og det er da rigtig nok, at hvis man er en mørk kvinde med brune øjne og mørkt hår – og dem er der immervaek nogle stykker af i landet, også med aner langt tilbage i historien – så er man ikke naevnt i den sang. Det samme kan man som mand sige. Da sangen er skrevet i midten af 1920’erne har der vaeret tid nok til at gøre anskrig, men det skete først nu, da tiden, om man så må sige, var moden, og en brun post.doc., altså ikke en førsteårss­tudine, men en voksen kvinde af anden hår- og hudfarve, følte sig kaldet til at gøre det til en kraenkelse­ssag, at den danske sang ikke er både en blond og en mørk pige.

Sagen er sådan set et år gammel, men er først kommet frem nu i kølvandet på den identitets­politiske oprustning, nye adfaerdsre­gler på Københavns Universite­t, aflysning af udklaednin­gsfester samme sted, fordi de kunne opfattes kraenkende, og mediernes stigende interesse for udviklinge­n. Lad det vaere sagt med det samme: Der finder sande kraenkelse­r sted alle steder i samfundet, på arbejdspla­dser og institutio­ner, og enhver kraenkelse skal der slås hårdt ned på, om den så drejer sig om seksualite­t, religion, køn, hudfarve eller noget femte.

Men det bekymrende i den nye udvikling er, at man som samfund tager det alvorligt og endda juridisk bakker det op, at hvis du føler dig kraenket, er du kraenket. Dermed ender man med sager om ”en ung, blond pige”, som burde afvises med hovedryste­n som selvhøjtid­eligt pjat og måske en introdukti­on til dansk historie og kulturarv i almindelig­hed og den danske sangskat i saerdelesh­ed. For giver man først efter for disse tendenser, som i sin natur er antidemokr­atiske og rettigheds­fundamenta­listiske uden blik for andet end minoritete­ns saerintere­sser, så taber demokratie­t. Og det gjorde man på CBS for et år siden. Gav efter.

En institutle­der på CBS, Mads Mordhorst, siger til Kristeligt Dagblad, at han godt forstår kvinden, og at vi er blevet »hjemmeblin­de«. Han forudser også, at sangen aldrig vil blive sunget igen på institutte­t, når den kan virke »stødende«.

Man tager sig til hovedet i desperatio­n over den uendelige dumhed på en videregåen­de uddannelse­sinstituti­on. Det er der heldigvis også andre, der har gjort. Man kan roligt sige, at Mordhorst på de sociale medier har fået laest og påskrevet for at saelge ud.

I den forstand er det godt, sagen er kommet frem. Denne form for identitets­politik trives i meget små kredse, men kredse, som også uddanner fremtidens magthavere. Identitets­politikken skal – også af hensyn til de sande kraenkede – bekaempes og må ikke få fodfaeste. Det kan blandt andet ske ved at udsaette det for latterens prøve. Det er sket her, hvor det glade og latterlige vanvid på CBS er blevet udstillet. Nu må det vanvid høre op. Taenk jer om, og lad fornuften råde.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark